Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Wende en Typhoon in Carré

12 - 02 - 2015

Op maandag 4 mei om 21:00u treden Wende en Typhoon op in Koninklijk Theater Carre tijdens Theater Na de Dam. De kaartverkoop voor dit bijzondere programma is inmiddels gestart.

PERSBERICHT 12 februari 2015

Wende en Typhoon in Carré tijdens Theater Na de Dam op 4 mei

Wie op de avond van de Dodenherdenking behoefte heeft aan meer dan de twee minuten stilte , kan in het theater zijn hart ophalen. Op 4 mei om 21.00 uur spelen gelijktijdig, in het hele land, voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog.

Op deze avond, 70 jaar na de bevrijding, ontmoeten Wende en Typhoon elkaar in de piste van Carré. Deze zeer uiteenlopende, onmiskenbaar poëtische artiesten maken voor deze nationale herdenkingsavond een muzikale performance onder begeleiding van Ruut Weissman. Ze spelen eigen werk, brengen nieuwe teksten en schrijven samen een nummer speciaal voor de herdenking. De kaartverkoop voor dit bijzondere programma is inmiddels gestart.

Wende: “Als er iemand is met wie ik in Nederland op een podium zou willen staan dan is het met Typhoon. Ik bewonder hem om zijn noodzaak, poëzie en concentratie. Ik wil weten wat er gebeurt als wij op op 4 mei de piste van Carré delen. Tijdens Dodenherdenking worden betekenissen als vrijheid’, ‘vergeving’ en ‘herinnering’ extra beladen, en terecht. Typhoon en ik zijn beiden echter ook bereid om juist op deze dag onze persoonlijke glazuur van die woorden af te krabben, ze in hun naaktheid aan elkaar te spiegelen om ons vervolgens af te vragen: En wat nu?”

Typhoon: “Het is een eer om op 4 mei in Carré samen met Wende te spelen. Wij voelen beiden de noodzaak om onszelf uit te dagen en eerlijke vragen te stellen voorbij de bekende opvattingen over herdenken en vrijheid. Dit omdat vrijheid en de beperking daarvan juist een vloeibaar begrip is dat eerlijkheid en zelfreflectie gebiedt.”

Twintig steden, vijftig voorstellingen, vijftien jongeren projecten
Naast Koninklijk Theater Carré is Theater Na de Dam ook op allerlei andere locaties actief op 4 mei. In zo’n twintig steden door heel Nederland zijn die avond maar liefst vijftig voorstellingen en vijftien jongerenprojecten te zien.
Zo gaat de eigenzinnige regisseur Roeland Hofman op 4 mei in Frascati Amsterdam in première met een voorstelling gebaseerd op originele kranten uit de Tweede Wereldoorlog. Kranten die uitgegeven zijn in Nederland tijdens de bezetting van de Duitsers; verzetskranten, collaborerende kranten, semi-onafhankelijke kranten en kranten uitgegeven door de bezetter. Rik van den Bos schrijft een avondvullende toneeltekst over hoe het naoorlogse zwijgen zelfs de derde generatie nog steeds bepaalt. Acteurs van de grote stadsgezelschappen presenteren die nieuwe tekst gelijktijdig door het hele land. Verder verdiepen jongeren zich in de geschiedenis van hun wijk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, interviewen bejaarde buurtbewoners over hun herinneringen en maken vervolgens een voorstelling.
Dit is slechts een greep uit het omvangrijke programma van deze editie van Theater Na de Dam.

Theater Na de Dam
De Tweede Wereldoorlog komt steeds verder van de huidige generaties af te staan. Theater is bij uitstek de plek om vragen en gedachten over onze geschiedenis, oorlog en vrijheid levend te houden. Met Theater Na de Dam wordt een in de jaren ‘60 bestaand gebruik om na de Dodenherdenking toepasselijke toneelteksten voor publiek te lezen opgepakt en groter doorgezet. Dat de behoefte aan verdieping gedeeld wordt is duidelijk: wat in 2010 begon in zeven theaters rond de Dam in Amsterdam is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een landelijk fenomeen en een nieuwe, breed gedragen theatertraditie die uniek is in de wereld.

Theater Na de Dam wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. het Amsterdams 4 en 5 mei Comité, Vfonds, VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Fonds Podiumkunsten en particuliere giften.

Dit is een deel van het programma. Wijzigingen voorbehouden. Binnenkort wordt het complete programma van Theater Na de Dam 2015 bekend gemaakt. Zie ook: www.theaternadedam.nl

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie, beeldmateriaal, interviewaanvragen neemt u contact op met Dieke van der Spek, Hoofd Marketing & Communicatie Theater Na de Dam, dieke@theaternadedam.nl 06-24684039.