Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

URLAND presenteert De Gabber Opera

16 - 08 - 2021

Performancecollectief URLAND scheert de koppen kaal en maakt een hardcore trip voor iedereen die smacht naar een theatrale uitspatting. De Gabber Opera is van 8 t/m 11 september exclusief te zien bij Theater Rotterdam.

Persbericht

URLAND presenteert De Gabber Opera exclusief bij Theater Rotterdam

Het belang van het nachtleven is vandaag prominenter in het nieuws dan ooit. Reden te meer voor performancecollectief URLAND om een remake te maken van hun allereerste voorstelling De Gabber Opera (2010). Nu steeds meer rituelen uit onze wereld verdwijnen, kijkt URLAND met een versterkt gevoel van weemoed naar de pompende kracht van de gabbercultus van de Rotterdamse Energiehal uit de jaren ’90. URLAND scheert de koppen kaal en maakt een hardcore trip voor iedereen die smacht naar een theatrale uitspatting. De Gabber Opera is van 8 t/m 11 september exclusief te zien bij Theater Rotterdam.

De Gabber Opera
De Gabber Opera is geïnspireerd op De Bacchanten van Euripides, en laat de tijdloze hang van de mens naar verdoving en extase zien. In een door God verlaten landschap zien we vier kale nimfen die in de roes vinden wat ze kwijt waren, en kwijtraken wat van hen was. Een Groot Verhaal over het ritueel, de roes, en het allesverslindende Niets.

De Gabber Opera is van 8 t/m 11 september exclusief in Rotterdam te zien. Die week bezet URLAND met hun UR-Triënnale bij Theater Rotterdam locatie TR Witte de With met een randprogramma vol sprekers, DJ’s, live radio, en hopelijk eindelijk een klein feestje.
De kaartverkoop is gestart: www.tr.nl/gabberopera

De UR-triënnale
De Griekse tragedie werd in de Oudheid traditioneel opgevoerd op de Dionysia, theaterfestivals ter ere van de god van de roes en het theater. URLAND heeft zijn eigen festival sinds 2018. De UR-triënnale is een driejaarlijks theaterfestival waarin performancecollectief URLAND zichzelf uitnodigt om eigen werk kritisch te bekijken. Na De UR-triënnale 2018 waarin ‘het vroege werk’ centraal stond, nu in deze editie: ‘de eerstgeborene’. De UR-triënnale 2021 is na een verschrikkelijke tijd van droogte opgedragen aan de god van de roes en het theater. We gaan open met een dreun.

Credits
Van en met: Ludwig Bindervoet, Thomas Dudkiewicz, Marijn Alexander de Jong, Karel van Laere, Jimi Zoet Productie: URLAND Coproductie: Theater Rotterdam Lichtontwerp: Varja Klosse i.s.m. Marijn Alexander de Jong en Karel van Laere Kostuum: Kostuumatelier Theater Rotterdam (Karin van der Leeuw en Erik Bosman) Compositie opera en koorstukken: Annelinde Bruijs Compositie voorstelling: Jimi Zoet Techniek: Denzo Theatertechniek (André Goos), Nathanaël De Rop Productieleiding: Elise de Fooij Productieleiding contextprogramma: Mara Liza de Bakker Grafisch ontwerp: Ruben Verkuylen Fotografie: Sandra Zegarra Patow Publiciteit: Esra J. Merkel Zakelijke leiding: Jens Besse Contextprogramma: URLAND in samenwerking met Operator Radio & Theater Rotterdam
URLAND wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam en Fonds Podiumkunsten.

URLAND is een performancecollectief. URLAND werkt autonoom. URLAND wil Gesamtkunst. URLAND heeft geen methode. URLAND experimenteert. URLAND oefent het niet-ik. URLAND eigent toe, citeert en samplet. URLAND streeft naar het Universele. URLAND gelooft in live art in postdigital times.

Karel van Laere (Den Haag, 1988) werkt op de grens van performance en beeldende kunst. Hij studeerde samen met URLAND aan de Toneelacademie in Maastricht en vervolgde zijn studie in de richting New Media Arts aan de Taipei National University of the Arts (TNUA) in Taiwan.Als lid van URLAND maakte hij o.a. De Oktobertragödie, House on Mars: Pixel Rave, Tickle me Pink, en De Gabber Opera.

EINDE PERBSERICHT

Einde persbericht

Noot voor de redactie (niet voor publicatie): Voor meer informatie, interviews en persaccreditatie kun je terecht bij Dieke van der Spek via dieke.vanderspek@theaterrotterdam.nl