Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Uitreiking van de Willem Pijper Prijs

11 - 04 - 2024

Van 31 mei t/m 2 juni een nieuwe editie van Festival Dag in de Branding. Met dit keer o.a. de uitreiking van de Willem Pijper Prijs en de wereldpremière van maker-in-residence Guzmán Calzada Llorente.

Persbericht

Componisten Cecilia Arditto en Trevor Grahl ontvangen Willem Pijper Prijs

Tijdens Festival Dag in de Branding van 31 mei t/m 2 juni in Den Haag en Amsterdam

De uitreiking van de Willem Pijper Prijs staat centraal in deze editie van Festival Dag in de Branding van 31 mei t/m 2 juni. Componisten Cecilia Arditto en Trevor Grahl krijgen de compositieprijs van de Gemeente Den Haag in Amare uitgereikt door wethouder Saskia Bruines. Uiteraard is het werk van Arditto en Grahl te horen in het festival, dat zich dit keer uitstrekt over drie dagen en zowel in Den Haag als Amsterdam plaatsvindt. Naast werk van de prijswinnaars presenteert het festival voor nieuwe muziek onder andere de wereldpremière van Portraits of Fictional Spaces van talentvol componist Guzmán Calzada Llorente, die hiermee zijn tweejarige residency bij het festival afsluit.

Over de Willem Pijper Prijs
Op zaterdag 1 juni krijgen componisten Cecilia Arditto Delsoglio en Trevor Grahl de Willem Pijper Prijs 2023 uitgereikt. Twéé laureaten dus – dat is uitzonderlijk. De jury vond de oogst zo rijk dat besloten is om ditmaal twee heel verschillende werken te bekronen. Een overeenkomst is er ook: zowel Arditto als Grahl schrijft voor een traditioneel medium (orkest en orgel, respectievelijk), maar zet dat in op een eigenzinnige en frisse manier.

Cecilia Arditto Delsoglio ontvangt de prijs voor haar orkestwerk Tissue (2019), waarmee ze de luisteraar volgens de jury ‘hypnotiseert’. Tissue wordt aansluitend aan de prijsuitreiking uitgevoerd in Amare, door het symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam. Trevor Grahl wordt bekroond voor zijn werk Music for Malmö (2019) voor solo orgel en elektronica. Grahl heeft een diepe vertrouwdheid met het orgel en gebruikt het als ‘een bron van uitzonderlijk rijke kleuren, nuances en ongehoorde speelwijzen’, aldus de jury. Omdat Grahls werk vraagt om een specifiek soort midi-bestuurd orgel, waarvan er maar enkele in Europa zijn, kan het niet in Den Haag worden uitgevoerd. Zondag 2 juni presenteert Festival Dag in de Branding daarom een concert in het Orgelpark in Amsterdam, waar Grahl Of Ancient Days speelt, waarop hij Music for Malmö heeft gebaseerd.

De Willem Pijper Prijs is een van de compositieprijzen van de gemeente Den Haag die wordt gecureerd door de Johan Wagenaar Stichting (organisator van Festival Dag in de Branding). Eerdere winnaars waren onder anderen Hugo Morales Murguía en Yannis Kyriakides.

Naast de prijsuitreiking is er meer
Een belangrijk onderdeel van Festival Dag in de Branding is het ontwikkeltraject voor veelbelovende jonge makers. Afzwaaiend maker-in-residence Guzmán Calzada Llorente zet de kroon op zijn tweejarige samenwerking met het festival met Portraits of Fictional Spaces, een groot werk voor ensemble Modelo62. De nieuwe maker-in-residence Myrto Nizami presenteert een eerste scène uit de kameropera die ze de komende tijd in Den Haag ontwikkelt. Tenor Marcel Beekman en de saxofonisten van het Amstel Quartet brengen het absurdistische opera-hoorspel De betoverde vaatwasser van Reza Namavar. Ander opzienbarend muziektheater is er op vrijdagavond met MISSA MAMA NOVA van Timo Tembuyser: een koorconcert over ‘archetypische Moeder-energie’. En Heather Pinkham presenteert de tweede editie van het succesvolle Music for Empty Spaces, met nieuwe solostukken van negen componisten.

Praktische informatie
Festival Dag in de Branding vindt plaats van vrijdag 31 mei t/m zondag 2 juni 2024. Deelnemende locaties zijn Theater aan het Spui, Amare, Korzo, Nieuwe Kerk en De Regentes in Den Haag en het Orgelpark in Amsterdam. Het complete programma vind je hier.

Kaartverkoop
Bij Festival Dag in de Branding kun je tegen voordelig tarief passe-partouts en dagkaarten bestellen voor de concerten. Voor elk concert zijn ook losse kaarten te koop. Voor studenten gelden aantrekkelijke kortingen! Kijk voor meer info op www.dagindebranding.nl

EINDE PERBSERICHT
Naar de presskit

Voor meer informatie kun je terecht bij Dieke van der Spek: dieke@dagindebranding.nl