Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Uitreiking Kees van Baaren Prijs aan componiste Mayke Nas

30 - 04 - 2016

Uitreiking Kees van Baaren Prijs aan componiste Mayke Nas op 14 mei tijdens de 40e editie van Festival Dag in de Branding in Den Haag. 

Persbericht 30 april 2016

Uitreiking Kees van Baaren Prijs aan componiste Mayke Nas op 14 mei
tijdens de 40e editie van Festival Dag in de Branding in Den Haag

Op voordracht van de Johan Wagenaar Stichting kent de gemeente Den Haag de Kees van Baaren Prijs toe aan componiste Mayke Nas. Zij ontvangt de prijs op zaterdag 14 mei 2016 tijdens Festival Dag in de Branding. De prijs is toegekend voor het werk Down the Rabbit-Hole (2012). Bij de uitreiking van de prijs op zaterdag 14 mei in het Haagse Zuiderstrandtheater voert het Residentie Orkest het bekroonde werk uit onder leiding van dirigent Otto Tausk. De Kees van Baaren Prijs, muziekprijs voor een orkestwerk of muziektheatraal werk, bestaat uit een geldbedrag van € 5.000,- en opvoering van het bekroonde werk.

Mayke Nas
De in Voorschoten geboren componiste (1972) studeerde compositie in twee etappes, eerst bij Daan Manneke aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam van 1992 tot 1994. In 2000 vervolgde ze haar studie compositie, nu bij Martijn Padding en Gilius van Bergeijk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Mayke Nas componeerde in opdracht van onder andere het Nieuw Ensemble, het Schönberg Ensemble, Slagwerkgroep Den Haag, Orkest de Volharding, het Ives Ensemble, Aleph (Frankrijk), het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Studenten Kamerorkest. Vaak maken theater, video, tekst & choreografie deel uit van haar composities. Mayke Nas ontving eerder al de Matthijs Vermeulen Aanmoedigingsprijs en de Anjer Muziekprijs 2005 van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Gespiegeld aan de reis van Lewis Carroll’s Alice, door Nas gebruikt als symbool voor het neerdalen in de kronkelingen van de artistieke geest, is Down the Rabbit-Hole rijk aan narratieve elementen en verwikkelingen maar tegelijkertijd strak, zeer wel overwogen en helder. Het stuk wordt gekenmerkt door een effectieve inzet van middelen. Aan de hand van een inventieve orkestratie bereikt Down the Rabbit-Hole een uitermate geslaagde balans tussen het onvoorspelbare en het bijna-noodlottige.

‘Nas laat met haar speciaal voor het KCO geschreven ‘Down the Rabbit-Hole’ horen dat ze zeker wat in haar mars heeft. In ruim tien minuten bouwt ze een boeiend discours op uit veelgetinte rinkels, wonderlijk verzakkende tertsstapelingen. Aan het slot doen de akkoorden denken aan gegiechel, of misschien wel kleine snikjes.’ Frits van der Waa, Volkskrant, 18 december 2012

‘Mayke Nas’ ‘Down the Rabbit-Hole’ is een orkestraal windhoosje van guitige invallen, tuimelende orkesterupties en manische stiltes. Om hoogtevrees van te krijgen. Dirigent Bas Wiegers houdt de orkestklank opvallend transparant zonder dat de spanningsboog enig moment verslapt. Hier is heel hard aan gewerkt en het resultaat klinkt als een klok.’ Mark van de Voort , Brabants Dagblad, 8 november 2013

Johan Wagenaar Stichting
De Johan Wagenaar Stichting is opgericht door de Gemeente Den Haag in 1947, en heeft als voornaamste doelstelling het stimuleren en promoten van nieuwe en hedendaagse muziek. Het toekennen en uitreiken van de gemeentelijke muziekprijzen maken hier deel van uit. De stichting is ook de drijvende kracht achter Dag in de Branding, het festival voor nieuwe muziek dat vier maal per jaar in Den Haag plaatsvindt.

Dag in de Branding 40: zaterdag 14 mei 2016

13.30 uur – Korzo (Club)
TEMKO speelt Tannhäuser

15.00 uur – Nieuwe Kerk
Asko|Schönberg
Clark Rundell, dirigent
Joseph Puglia, viool
Natalia Domínguez Rangel – Las Casas del Ferrocarril
Joey Roukens – Roads to Everywhere

16.30 uur – Theater aan het Spui
Ensemble Klang XL
Christian Karlsen, dirigent
Meeus van Dis, lichtinstallatie
Pete Harden – Forgiveness
Fausto Romitelli – Professor Bad Trip

20.00 uur – Zuiderstrandtheater
Residentie Orkest
Otto Tausk, dirigent
Mayke Nas – Down the Rabbit-Hole
Uitreiking Kees van Baaren Prijs aan Mayke Nas
Hanna Kulenty – Altvioolconcert (première)
Simeon ten Holt – Canto Ostinato (in een nieuw arrangement voor orkest, door Anthony Fiumara)

EINDE PERBSERICHT
Naar de presskit
Voor meer informatie: Dieke van der Spek 06-24684039 dieke@dagindebranding.nl