Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Nieuwe stukken over de Tweede Wereldoorlog

19 - 03 - 2015

Theater Na de Dam gaf twee jonge talenten Rik van den Bos en Roeland Hofman dit jaar de opdracht om nieuwe toneelteksten over deze oorlog te schrijven.

Persbericht 19 april 2015

Theater Na de Dam presenteert twee nieuwe toneelstukken over de Tweede Wereldoorlog op 4 mei om 21:00 uur

Op 4 mei 20:00u zijn we twee minuten stil en om 21:00u herdenken wij de Tweede Wereldoorlog in theaters in heel Nederland. Theater Na de Dam gaf twee jonge talenten dit jaar de opdracht om nieuwe toneelteksten over deze oorlog te schrijven. Rik van den Bos schreef In Vrede, een tekst die op 4 mei door de stadsgezelschappen in grote steden in heel Nederland gepresenteerd wordt. Roeland Hofman schrijft en regisseert Een oorlog om in te wonen, dat op 4 mei 21:00u in première gaat in Frascati Amsterdam.

In Vrede van Rik van den Bos
Op 4 mei om 21.00u presenteren de grootste toneelgezelschappen van ons land deze bijzondere nieuwe tekst van Rik van den Bos. Zo is In Vrede die avond te horen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Maastricht en Leeuwarden, waar ze wordt gelezen door de acteurs van Toneelgroep Amsterdam, het RO Theater, Theater Utrecht, het Zuidelijk Toneel, Toneelgroep Maastricht en Tryater. Theater Na de Dam wil hier een nieuwe traditie van maken en elk jaar een toneelschrijver van naam een nieuwe schrijfopdracht geven.

In In Vrede worstelen drie personages, bewust of onbewust, met de sporen van een dood gewaande oorlog; drie verhalen die schetsen hoe de wonden die de Tweede Wereldoorlog heeft veroorzaakt, ook nu nog hun littekens nalaten in onze samenleving; hoe de vrede die zeventig jaar geleden uitgeroepen werd, voor veel mensen nog steeds geen vrede is; en hoe genadeloos de wapens zijn waarmee wij ons beschermen tegen verlies, verdriet en schuld.

“De oorlog is de geschiedenis van iedereen die zijn wortels in West-Europa heeft. De passieve opstelling van de een heeft voor een deel het lot van de ander bepaald. Dat inzicht verliest nooit zijn belang en dat wil ik emotioneel toegankelijk maken voor mensen voor wie dat nog niet het geval is.” – Rik van den Bos

Een oorlog om in te wonen van Roeland Hofman
Geïnspireerd door kranten uit de oorlogsjaren ’40-‘45 schrijft Hofman een nieuwe theatertekst voor twee mensen die zich verliezen in hun fascinatie voor de oorlog. Een broertje (Tobias Nierop) en een zusje (Judith van den Berg) zijn op de vlucht en komen terecht in een grotesk verzetscomplot dat ze door heel bezet Nederland heen jaagt. Een oorlog om in te wonen gaat over de verbeelding van een generatie die begrijpt hoe gruwelijk de oorlog was, maar die het tevens vanuit opgewonden naïviteit als iets exotisch beschouwt.

En verder…
Op 4 mei spelen meer dan 50 voorstellingen in steden door het hele land. O.a. Wende & Typhoon samen met Adriaan van Dis in Carré, Mezzosopraan Christianne Stotijn & actrice Julika Marijn met Die Weise von Liebe und Tod in het Compagnietheater, het Nationale Toneel met De laatste getuigen in de Koninklijke Schouwburg, Onderwater Producties met Het Geheugen van Rotterdam in het Arminius Congres- en debatcentrum, Theatergroep Aluin met De Maliebaanmonologen in Theater Kikker en 16 jongerenprojecten in verschillende steden.

Theater Na de Dam – 4 mei 21:00u
In heel Nederland voorstellingen na de herdenking
De Tweede Wereldoorlog komt steeds verder van de huidige generaties af te staan. Met Theater Na de Dam wordt een in de jaren ‘60 bestaand gebruik om na de Dodenherdenking toepasselijke toneelteksten voor publiek te lezen opgepakt en groter doorgezet. Dat de behoefte aan verdieping gedeeld wordt is duidelijk: wat in 2010 begon in zeven theaters rond de Dam in Amsterdam is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een landelijk fenomeen en een nieuwe, breed gedragen theatertraditie die uniek is in de wereld.

Theater Na de Dam wordt mede mogelijk gemaakt door partner het Amsterdams 4 en 5 mei Comité, Vfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Fonds Podiumkunsten, Stichting Democratie en Media, sponsor Soldaat van Oranje en dankzij een tiental particuliere begunstigers.

Dit is een deel van het programma. Wijzigingen voorbehouden.
Zie ook: www.theaternadedam.nl

EINDE PERSBERICHT 

Voor meer informatie, beeldmateriaal, interviewaanvragen neemt u contact op met Dieke van der Spek, Hoofd Marketing & Communicatie Theater Na de Dam, dieke@theaternadedam.nl 06-24684039.