Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Tasso in het Stedelijk

24 - 08 - 2014

Op uitnodiging van CJP.nl ging acteur Joris Smit (hoofdrol Tasso) naar de tentoonstelling Bad Thoughts in het Stedelijk Museum. ‘Het is wel prachtig geworden zeg. Grote ruimtes, mooie lijnen.’  Tasso van het Nationale Toneel is vanaf 9 september in de theaters te zien.

Waar kom je nou beter tot de kern van een acteur die een manische kunstenaar speelt, dan op een tentoonstelling vol getroebleerde kunstenaars?
Joris Smit speelt vanaf 9 september in het stuk Tasso, gebaseerd op werk van Goethe. We ontmoeten hem in het Stedelijk Museum op de tentoonstelling Bad Thoughts. Een indrukwekkende expositie met ‘de donkere kant van de menselijke psyche’ als rode draad. Tasso is een klassiek stuk van Het Nationale Toneel over de gepassioneerde kunstenaar Torquato Tasso, die door de rijke Alfonso wordt ingehuurd om voor hem te dichten en schilderen. Het behandelt klassieke thema’s zoals blinde liefde, en de strijd tussen vrije kunst en conformiteit. Prima thema’s om op een regenachtige woensdagmiddag in Amsterdam te bespreken.

‘Ik ben al vijftien jaar niet in het Stedelijk geweest’
Met bewonderende blik loopt Joris het nieuwe gedeelte binnen. ‘Het is wel prachtig geworden zeg. Grote ruimtes, mooie lijnen.’ Al bladerend door het programmaboekje wandelen we de tentoonstelling binnen, waar we acuut worden geconfronteerd met het heftigste werk van de hele middag. In de eerste ruimte staat The Seven Deadly Sins, zeven bronzen borstbeelden van Marc Quinn die zijn strijd met alcoholisme en zichzelf uitbeelden. Intense beelden van een man die door zijn eigen handen wordt geslagen, verscheurd en bemind. ‘Zo, dit is wel een binnenkomer zeg.’ De beelden roepen direct associaties op met een fase in Joris’ leven. ‘Ik heb niet zo lang geleden een tijdje buiten Amsterdam gewoond. Alleen, in een huis met een grote tuin. Dat was behoorlijk eenzaam. Ik sloot me af, dacht veel na, was wat in die tuin aan het rommelen. Ik herken die frustratie wel. Je wil jezelf omarmen en wurgen tegelijk, moet een heel proces door om daar uit te komen. Heftig. Het gaat nu goed hoor. Ik heb de liefde van mijn leven ontmoet en een huis gekocht, maar dat was iets waar ik blijkbaar doorheen moest.’

Lees het hele interview op CJP.nl