Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Laagland: ‘De inspraakavond is een goed uitgangspunt voor een comedy’

16 - 06 - 2023

Voor Het Nationale Theater mochten wij aan de slag met de PR van de nieuwe voorstelling Laagland. Deze ging op 10 juni 2023 in première in het Parktheater, Eindhoven. Vanuit de pers was veel belangstelling voor deze vlijmscherpe komedie van schrijver Nathan Vecht, in regie van Eric de Vroedt.

Interviews

Voor Trouw ging schrijver Nathan Vecht in gesprek met Ally Smid. ‘Het theaterstuk Laagland lijkt wel een clash tussen BBB en D66′

Fragment uit het interview: “Nathan Vecht schrijft al vijftien jaar toneelstukken, musicals en tv-series over de grote thema’s van deze tijd. Alom geroemd werd hij om de dramaserie Het jaar van Fortuyn, die hij samen met Pieter Bart Korthuis schreef en die vorig jaar op tv te zien was.” “Zijn tekst van Laagland was begin 2020 af. Eind januari van dat jaar was brexit een feit en even later brak ook in Nederland corona uit. In de jaren die volgden zag Vecht allerlei groepen opstaan tegen de overheid: vaccinatieweigeraars, boze boeren, toeslagenouders. Vecht: “Ik zag een samenleving die wankelde langs de kloof tussen aan- en afgehaakt Nederland. Veel extremer dan ik het had beschreven. Ik dacht: ik schrijf voor theater vaak stukken over grote thema’s, in de wetenschap dat als het toneelstuk jaren later uitkomt de materie nog actueel is. Maar in dit geval nam het wel een enorme vlucht.

De Volkskrant sprak met vier acteurs uit Laagland. ‘Acteurs uit ‘Laagland’: ‘Acteren is je mening bijstellen, niet te snel oordelen’

Fragment uit het artikel: In de voorstelling komen tal van actuele thema’s voorbij: het verschil tussen arm en rijk, de kloof tussen randstad en provincie, traditie tegenover vernieuwing, toenemend politiek wantrouwen, klimaatproblematiek. De personages in Laagland hebben uitgesproken meningen, wat in de voorstelling leidt tot onbegrip, geruzie en zelfs fysiek geweld. Maar wat vinden de acteurs zelf eigenlijk van het karakter van de personages? Als een acteur sympathie voelt voor zijn personage, kan dat helpen bij het inleven in de rol. Maar hoe doe je dat als dat personage qua denkbeelden veel van je verschilt? Of is het juist interessanter om iemand te spelen die ideologisch ver van je afstaat?”

“Mark Rietman speelt elektromonteur Ferry: ‘In Ferry zie ik af en toe mijn vader terug’”
“Joris Smit speelt Hugo: ‘Dit type – Zuidas, vlotte babbel, tijd is geld – staat ver van mij af’”
“Esther Scheldwacht speelt wethouder Dieuwertje: ‘Maak geen clown van je personage, dat is zonde’
“Soumaya Ahouaoui speelt architect Nanda: ‘Bewonderingswaardig, maar ook star en humorloos’”

Eric de Vroedt was te gast in het NOS radio 1 programma ‘Met het oog op Morgen‘.
Nathan Vecht sprak voor het NTR Radio 1 programma ‘Kunststof‘ met Willemijn Veenhoven en met Annemieke Bosman voor het radio 4 programma van AVRO TROS ‘Opium‘.

Omroep West maakte een mooi item en waren te kast tijdens de repetities. “Theatervoorstelling Laagland: ‘De inspraakavond is een goed uitgangspunt voor een comedy'”

Recensies

Telegraaf ★★★★
“Nathan Vecht en Eric de Vroedt steken de thermometer diep in de samenleving”
“pijnlijk raak”
“Tamar van den Dops wanhoop gaat door merg en been”

De Volkskrant ★★★
“snedig gespeeld door de voortreffelijke Mark Rietman”
“De minutieuze regie van Eric de Vroedt met haar flitsende overgangen naar nieuwe scènes geven de voorstelling ondertussen veel flair en houden je visueel geboeid”

Theaterkrant
“Ambitieuze politieke satire”
“Alle politici en ambtelijke woordvoerders moeten dit stuk zien”
“Rietman als Ferry is overtuigend sterk en glorieus”

Brabant Cultureel
“Schrijver Nathan Vecht en Het Nationale Theater brengen de lokale werkelijkheid griezelig dichtbij in het nieuwe toneelstuk ‘Laagland’.”

Laagland van Het Nationale Theater is van 14 t/m 21 juni te zien in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en keert in het najaar terug voor een toernee door Nederland.