Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Shakespeares Coriolanus bij Het Nationale Theater

07 - 12 - 2022

Vanaf 18 februari is Coriolanus, onder regie van Nina Spijkers, te zien bij Het Nationale Theater. 

Persbericht

Nina en Jaap Spijkers regisseren Shakespeares Coriolanus bij Het Nationale Theater

Het Nationale Theater presenteert Shakespeares Coriolanus, zijn scherpste stuk over de gespannen relatie tussen volk en politiek. Een cast van topacteurs, met Yela de Koning in de titelrol, neemt je mee in deze actuele Shakespeare met hoge hartslag en rake klappen. De regie is in handen Nina Spijkers, in co-regie met haar vader Jaap Spijkers. Coriolanus gaat op 18 februari 2023 in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en is op tournee t/m 8 april.

Dit is nú

In Coriolanus beschrijft Shakespeare vlijmscherp hoe politiek werkt. Daarbij toont hij zowel het lelijke politieke gekonkel als de wispelturigheid van de burgers. Maar vooral laat Coriolanus zien wat er in een samenleving gebeurt als emotie en opportunisme het winnen van verstand en gemeenschappelijk belang. Regisseur Nina Spijkers: “Bij elke zin die ik las, dacht ik: dit is nú! Shakespeare schrijft over een door oorlog veroorzaakt graantekort en hoe boze burgers overheidsgebouwen bestormen omdat ze zich niet gehoord voelen.”

Coriolanus als woedende vrouw

Nina Spijkers schudt het stuk van Shakespeare op en zet niet een man, maar een vrouw in de titelrol. “Coriolanus is woedend – en niet zonder redenen. Wat gebeurt er als deze woedende generaal geen man is, zoals in het originele stuk van Shakespeare, maar een vrouw? Waar woede bij mannen vaak gezien wordt als een kracht, worden boze vrouwen meestal weggezet als zwak of hysterisch. Terwijl zij zoveel redenen hebben om kwaad te zijn. We gaan Coriolanus’ vrouwelijke woede laten fonkelen. Wen er maar aan.”, aldus Spijkers.

Co-regie van Nina en Jaap Spijkers

Coriolanus wordt gemaakt in regie van Nina Spijkers in co-regie met haar vader Jaap Spijkers (tevens acteur bij Het Nationale Theater). Omdat Nina voor de premiere met zwangerschapsverlof gaat, heeft ze haar vader gevraagd om vanaf dat moment de regie van haar over te nemen. Zij werken voor deze voorstelling samen met topacteurs uit het vaste ensemble van Het Nationale Theater: Mariana Aparicio, Emma Buysse, Bram Coopmans, Fjodor Jozefzoon, Yela de Koning, Rick Paul van Mulligen, Betty Schuurman, Joris Smit en gastacteurs Sander Plukaard, Bitha Babazadeh, Mika Bisschop en Bram Flick. Componist en muzikant Jan van Eerd maakt de muziek voor deze voorstelling en ontwerper Dennis Vanderbroeck zorgt voor een indrukwekkend decor.

Praktische info

14 t/m 17 februari try-outs, 18 februari première Koninklijke Schouwburg, Den Haag

21 februari t/m 8 april tournee door Nederland en België

Info & kaarten: hnt.nl/coriolanus

EINDE PERBSERICHT

Voor meer informatie, interviewaanvragen en persaccreditatie neem je contact op met Dieke van der Spek via diekevanderspek@hnt.nl of 06-24684039