Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Nieuwe voorstelling Nathan Vecht over de staat van Nederland

04 - 04 - 2023

Laagland van Nathan Vecht, onder regie van Eric de Vroedt, gaat op 10 juni in première!

Persbericht

Nieuwe voorstelling Nathan Vecht over de staat van Nederland

Het Nationale Theater presenteert Laagland, de nieuwe voorstelling van schrijver Nathan Vecht (televisieserie Het jaar van Fortuyn). Vingervlug en met snijdende humor toont hij de staat van Nederland: een samenleving die wankelt langs de steeds groter wordende kloof tussen elite en lagere middenklasse. Na successen als The Nation, De eeuw van mijn moeder en Leedvermaak duikt regisseur Eric de Vroedt in het Nederland van nu. Laagland gaat op 10 juni 2023 in première in het Parktheater, Eindhoven en gaat daarna op tournee door het land.

Het verhaal
In de kleine gemeente Langwetering wordt de rust ruw verstoord als de plaatselijke recreatieplas wordt aangewezen als bestemming voor klimaatneutrale waterwoningen. De drijvende woonwijk is ontwikkeld door de succesvolle tech-ondernemer Hugo (Joris Smit). Tijdens een ‘keukentafelgesprek’ op het gemeentehuis blijkt echter dat de lokale bewoners, onder aanvoering van de flexwerkende elektromonteur Ferry (Mark Rietman), niets moeten hebben van Hugo’s goede bedoelingen. Er ontstaat een verbeten strijd om lands- en lijfsbehoud. Wanneer blijkt dat de levens van Hugo en Ferry méér met elkaar verbonden zijn dan ze allebei dachten, krijgt deze strijd een fatale wending.

Regisseur Eric de Vroedt over Laagland: “Als er een toneelschrijver is die grote maatschappelijke thema’s kan verbinden met typisch Hollands gedoe, is het Nathan Vecht wel. Met mededogen en vooral veel humor toont hij de crisis waar we als samenleving middenin zitten: de strijd tussen af- en aangehaakt Nederland. Met het grote verschil dat op toneel de mensen wél echt het gesprek met elkaar aangaan, wel moeten gaan – dát is de kracht van theater!”

Laagland start met virtueel verhaal
Uniek aan Laagland is dat de voorstelling al begint voordat het publiek naar het theater gaat. Schrijver en regisseur Alkan Çöklü voegt een digitale dimensie toe. Bezoekers krijgen voorafgaand aan het theaterbezoek toegang tot de SneakPeek app waarin ze de digitale levens van Mette (Emma Buysse) en Nick (Alex Hendrickx), de dochter en zoon van de hoofdpersonages kunnen volgen. Bezoekers lezen mee met hun berichten en video-chats. De jeugdige blik die Mette en Nick op hun vaders werpen, laten hen zichzelf, elkaar en een belangrijk geheim ontdekken.

Credits Laagland
tekst Nathan Vecht regie Eric de Vroedt spel Soumaya Ahouaoui, Emma Buysse, Tamar van den Dop, Alex Hendrickx, Alwin Pulinckx, Mark Rietman, Betty Schuurman, Esther Scheldwacht, Joris Smit, Jaap Spijkers, Nazanin Taheri
Zie volledige credits www.hnt.nl/laagland

Speelperiode
7 t/m 9 juni try-outs, 10 juni premiere Parktheater, Eindhoven
14 t/m 18, 21 & 21 juni Koninklijke Schouwburg, Den Haag
Landelijke tournee oktober t/m december 2023
Info & kaarten www.hnt.nl/laagland

Verdieping
Rondom Laagland organiseert Het Nationale Theater een aantal verdiepende programma’s.

Gaafland
In Laagland doen burgers en politici op verschillende manieren hun best de problemen in de samenleving aan te pakken. Het Nationale Theater en Parktheater Eindhoven vragen zich in aanloop naar de première af hoe die samenwerking in werkelijkheid verloopt. Hoe staat het ervoor met de participatiesamenleving, die minister-president Rutte tien jaar geleden uitriep? In de theatrale burgertop Gaafland gaan we samen met burgers en politici uit Eindhoven op zoek naar antwoorden. De resultaten presenteren we op 1 juni in het Parktheater, met o.a. Hiphop duo Frino, fotograaf Jan Dirk van der Burg en publicist Eva Rovers.
do 1 juni 2023 | Parktheater, Eindhoven

Dichter bij Laagland
Na het succes van Dichter bij…, een reactie in poëzie op de Leedvermaak trilogie in 2022, brengen programmamakers Joni Zwart en Laura van Zuijlen opnieuw een artistieke reflectie op een voorstelling van Eric de Vroedt. In Dichter bij Laagland krijgt het water het laatste woord, in een unieke poëzievoorstelling met film en muziek in het decor van Laagland. Met dichters Gershwin Bonevacia, Radna Fabias, Benzo Karim, K. Michel, Maartje Smits en Alexis de Roode en muziek van o.a. Spinvis en Saartje van Camp.
ma 19 juni 2023 | Koninklijke Schouwburg, Den Haag

En nog veel meer…
Er komt een nieuwe aflevering van de podcast Ik een beetje meer dan jij waarin Laura van Zuijlen in gesprek gaat met Laagland auteur Nathan Vecht. Liefhebbers kunnen in het programma Lezen met… in Den Haag zelf aan de slag met de toneeltekst van Laagland en bezoeken samen als leesclub de voorstelling. De jongerentak van Het Nationale Theater, HNTdeMotor, organiseert ‘adopteer een voorstelling’. Jongeren kijken mee tijdens het maakproces van Laagland en maken op een speelse manier kennis met Het Nationale Theater. Laagland wordt door HNTonbeperkt toegankelijk gemaakt voor blinden en slechtzienden. In Den Haag en diverse steden tijdens de tournee wordt gewerkt met een speciale audiodescriptie.

EINDE PERBSERICHT

Voor meer informatie, interviewaanvragen en persaccreditatie neem je contact op met Dieke van der Spek via diekevanderspek@hnt.nl of 06-24684039