Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Nieuwe podcast van Marjolijn van Heemstra

04 - 03 - 2022

Schrijver, theatermaker en podcastmaker Marjolijn van Heemstra maakt in het kader van de tentoonstelling Revolusi!, Indonesië onafhankelijk samen met het Rijksmuseum en de VPRO de podcast Als geschiedenis in je opstaat.

Persbericht

Marjolijn van Heemstra maakt podcast met Rijksmuseum en de VPRO

‘Als geschiedenis in je opstaat’ is vanaf nu te beluisteren

Schrijver, theatermaker en podcastmaker Marjolijn van Heemstra lanceert de nieuwe podcast Als geschiedenis in je opstaat in het kader van de tentoonstelling Revolusi!, Indonesië onafhankelijk in het Rijksmuseum. In deze driedelige podcast onderzoekt ze samen met haar vriendin Iris van Santen, projectleider bij het Rijksmuseum, hoe trauma’s uit het koloniale verleden door kunnen werken in het heden. De podcast werd uitgezonden bij radioprogramma OVT en is nu volledig te beluisteren in alle podcastapps.

Intergenerationeel trauma
Iris van Santen is projectleider bij het Rijksmuseum. Als tijdens het werken aan een tentoonstelling over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd haar eigen familiegeschiedenis plotseling in beeld komt wordt ze overvallen door een verdriet dat ze niet begrijpt. Verdriet dat zich nestelt in haar buik en dezelfde rugpijn veroorzaakt als die waar haar Nederlands-Molukse vader al jaren last van heeft. Samen met haar vriendin Marjolijn van Heemstra volgt Iris het spoor van haar lichamelijke klachten naar een oude pijn van generaties terug.

Onderdeel van tentoonstelling Revolusi!
De podcast maakt onderdeel uit van de programmering rondom de tentoonstelling Revolusi!, Indonesië onafhankelijk die t/m 5 juni te zien is in het Rijksmuseum. De tentoonstelling biedt een internationaal perspectief op de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië in de jaren 1945-1949 aan de hand van de verhalen van ruim twintig ooggetuigen, onder wie de grootvader van Iris van Santen.
Als geschiedenis in je opstaat is een podcast van de VPRO, Stichting Marjolijn van Heemstra en het Rijksmuseum en wordt mede mogelijk gemaakt door DutchCulture.

Over Marjolijn van Heemstra
Marjolijn van Heemstra is schrijver en theatermaker die in haar werk op een toegankelijke manier onderzoekt hoe we anders kunnen nadenken over onszelf en de wereld. Haar voorstellingen werden geselecteerd voor het Nederlands en Vlaams Theaterfestival en genomineerd voor verschillende prijzen. Haar literaire werk, drie dichtbundels en twee romans, werd bekroond en in verschillende landen vertaald. In 2021 werd haar laatste boek, In lichtjaren heeft niemand haast, verkozen tot NPO Radio 1 non-fictie boek van het jaar. Van Heemstra maakte eerder de podcasts Sør en Stadsastronaut.
In 2022 en 2023 is Marjolijn van Heemstra stadsdichter van Amsterdam. Daarnaast werkt ze aan haar project De Nacht-Wacht, een onderzoek naar het belang van donker in een overbelichte stad.
www.marjolijnvanheemstra.nl

Links naar podcast Als geschiedenis in je opstaat
Spotify
Google podcast
Apple podcast
NPO Radio 1
RSS-feed
Overige podcastapps 

EINDE PERBSERICHT
Naar de presskit

Neem voor interviewverzoeken met Marjolijn van Heemstra of Iris van Santen contact op met Dieke van der Spek via publiciteit@marjolijnvanheemstra.nl of 06-24684039.