Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Ludieke op Theaterkrant.nl

08 - 05 - 2020

De financiële schade door de coronacrisis is nu al enorm, en het einde is nog niet in zicht. Wat zijn de verhalen achter de cijfers? Theaterkrant publiceert een serie artikelen met zzp’ers uit de theatersector. Ik mocht de aftrap doen en vertellen over de impact van de Coronacrisis op mijn werk. 

door Carolien Verduijn

Voor Van der Spek gaat een groot deel van haar werk gewoon door. ‘Driekwart van mijn werk voer ik uit voor structureel gesubsidieerde instellingen. In deze tijd is dat een enorm voordeel. De tournee van de voorstelling DOPE van Sadettin Kirmiziyüz is bijvoorbeeld bijna helemaal geannuleerd. Toch kan ik nu aan de slag met nieuwsbrieven, brainstorms en content voor op sociale media.’ Ook de rest van haar werk voor Theater Rotterdam gaat gewoon door, net als voor een online editie van Festival Dag in de Branding.

Haar ervaring is dat in haar kringen netjes wordt omgegaan met zzp’ers. ‘De zakelijk leiders zijn heel begaan en intern wordt er nagedacht over hoe zzp’ers aan het werk kunnen worden gehouden. Contracten worden niet opeens ontbonden. Op andere plekken zal dat ongetwijfeld anders zijn. Als ik fulltime voor niet structureel gesubsidieerde instellingen had gewerkt, dan had ik je nu een ander verhaal verteld. Bij een gesubsidieerde club zijn er mogelijkheden om door te gaan, bij organisaties zonder structurele subsidie is dat veel lastiger. Van sommige collega’s hoor ik dat ze al hun inkomen kwijt zijn.’

Eén grote opdracht, van de Rotterdam International Duet Choreography Competition, een organisatie zonder structurele subsidie, is nu afgezegd. ‘Daarvan was in eerste instantie ook niet duidelijk of de al gemaakte uren betaald konden worden. Gelukkig is dat uiteindelijk wel gebeurd. Het lastige is wel dat deze opdracht tot eind juni zou lopen. Die vul ik niet meer op, dus dat was best even slikken. Als zzp’er word ik mij opeens heel erg bewust van het risico om te werken met organisaties zonder buffer.’
(…)

Lees het complete artikel op Theaterkrant.nl