Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

De Stokerij Schiedam presenteert nieuwe voorstelling

21 - 04 - 2023

Van 4 t/m 28 mei 2023 is de locatievoorstelling Het Vergissingsbombardement op het terrein van het Wilton-Fijenoord Museum te zien.

Persbericht

De Stokerij presenteert locatievoorstelling Het Vergissingsbombardement in Schiedam

Premiere op 4 mei 21:00 in het kader van Theater Na de Dam

Van 4 t/m 28 mei 2023 presenteert De Stokerij Schiedam de nieuwe voorstelling Het Vergissingsbombardement, tachtig jaar na het vergissingsbombardement van 31 maart 1943 in Schiedam. Deze locatievoorstelling speelt op het terrein van het Wilton-Fijenoord Museum.

Over de voorstelling
In Nederland zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog meerdere ‘vergissingsbombardementen’ geweest in steden als Nijmegen, Den Haag en ook Schiedam. Tachtig jaar later gaat theatermaker Anne Rats het gemeentearchief van Schiedam in om onderzoek te doen naar deze vergissingsbombardementen. Gedreven door de persoonlijke belevingen van haar overleden vader (die de Tweede Wereldoorlog als achtjarige jongen meemaakte), duikt Rats opnieuw het verleden in voor een bloedstollend oorlogsverhaal voor iedereen vanaf 12 jaar.

Anne Rats: “Wat mij fascineerde was dat ik bij bombardementen in oorlogen vooral veel lees over de materiële schade en de aantallen doden. Over de overlevenden, de nabestaanden, de achterblijvers is er maar weinig te vinden.”

In Het Vergissingsbombardement combineert Rats de voor haar bekende flarden van het oorlogsverleden van haar vader met de verhalen van twee jongeren (gespeeld door de Jonge Stokerij). Hun levens raken elkaar op dramatische en fatale wijze. De Schiedamse Emma verliest haar hele familie tijdens het vergissingsbombardement in Schiedam op 31 maart 1943. Henry, de veel te jonge Amerikaanse piloot, gooit de betreffende bommen op het verkeerde gebied. Kun je als jong mens ‘doorleven’ tijdens een oorlog en hoe leeft die oorlog in jou voort nadat hij is afgelopen?

Historische locatie
De NV Dok en Werf Maatschappij Wilton-Fijenoord was tussen 1929 en 1999 de naam van een scheepswerf in Schiedam, gespecialiseerd in scheepsreparatie en scheepsnieuwbouw. In de Tweede Wereldoorlog werd juist deze werf vaak het doelwit van luchtaanvallen van de geallieerden, omdat de Duitsers graag van deze scheepswerf gebruik maakten. Op het terrein van de werf (in beheer van de Wilton Automobiel Club) staat sinds mei 2022 het Wilton-Fijenoord Museum. Op dit terrein, waar de geschiedenis van de werf nog steeds zichtbaar en voelbaar is, speelt De Stokerij Het Vergissingsbombardement.

Praktische informatie
Het Vergissingsbombardement gaat op 4 mei 2023 om 21:00 uur in premiere in het kader van Theater Na de Dam en speelt t/m 28 mei 2023 van donderdag t/m zondag in de openlucht op het terrein van het Wilton-Fijenoord Museum in Schiedam (Admiraal de Ruyterstraat 22).

Tickets & meer informatie
www.destokerijschiedam.nl

EINDE PERBSERICHT
Naar de presskit

Voor meer informatie kun je terecht bij Dieke van der Spek: info@ludieke.nl