Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Jazz meets barok tijdens Festival Dag in de Branding

23 - 09 - 2022

De nadruk tijdens Festival Dag in de Branding, welke op 15 oktober gehouden wordt, ligt deze editie op het overbruggen van verschillen.

Persbericht

Jazz meets barok tijdens Festival Dag in de Branding

Op zaterdag 15 oktober bij het Nationale Theater, Amare en Korzo in Den Haag

Vandaag de dag bestaat de neiging om culturele verschillen te benadrukken. In deze nieuwe editie van Festival Dag in de Branding op zaterdag 15 oktober doen we juist het tegenovergestelde: we leggen de nadruk op het overbruggen van verschillen. Jazzmusici Morris Kliphuis en Joanna Duda onderzoeken de connectie tussen het verre barokverleden en het hedendaagse klankuniversum. Componist Peter-Jan Wagemans verbindt jazz en modern klassiek met elkaar. Bij Toonzetters passeren twintig jonge componisten de revue, twintig individuen die tezamen een veelstemmig palet vormen en de muziekpraktijk anno nu presenteren. Ensemble Modelo62 nodigt het publiek uit om de realiteit op drie verschillende manieren te ervaren.

PROGRAMMA ZA 15 OKTOBER 2022

15.00 Het Nationale Theater (locatie Theater aan het Spui)

Peter-Jan Wagemans – Cycles
Matthijs van Wijhe, piano / Friso van Wijck, drums / Peter-Jan Wagemans, compositie en elektronica / Elena Verduras, videoclips

In Cycles, dat bestaat uit twintig korte stukken, probeert Peter-Jan Wagemans een droom te verwezenlijken: een omvangrijk werk creëren, tussen jazz en modern. Bron van inspiratie zijn de kleine jazzensembles op het Rotterdams conservatorium, waar Wagemans lesgeeft: ‘Jazzstudenten die een intelligent, bijna Bach-achtig idioom hebben ontwikkeld, ver verwijderd van alle jazzclichés.’ Ook liet hij zich leiden door het vijfdelige stuk Silent Tongues van jazzpianist Cecil Taylor, befaamd om zijn polyritmische improvisaties, en door de funky jazz-lp Mysterious Traveller van de groep Weather Report. Het resultaat is Cycles, op het lijf geschreven van drummer Friso van Wijck en pianist Matthijs van Wijhe.

17.00 Amare

Toonzetters
Agostinho Sequeira, slagwerk / Arjan Jongsma, slagwerk / Ramon van Engelenhoven, piano / Shane van Neerden, piano / Primo Ish-Hurwitz, artistieke leiding / Bowie Verschuuren, film / Jos van Kan, regie

Twintig jonge componisten schreven elk een circa drie minuten durend muziekfragment voor vier even jonge en getalenteerde musici. Aan elkaar geregen ontstaat een levendig beeld van de muziekpraktijk anno nu, waarin 20ste-eeuwse taboes als ‘tonaliteit’ niet langer relevant zijn, waarin volop wordt geflirt met de traditie en het gebruik van elektronica vanzelfsprekend is. Bowie Verschuuren zorgt voor meeslepende filmbeelden die onderdeel zijn van een overkoepelende regie door Jos van Kan.

De deelnemende componisten zijn geselecteerd naar muzikale zeggingskracht, artistieke en culturele diversiteit en gender: Jan-Peter de Graaff, Mathilde Wantenaar, Karmit Fadael, Julian Schneemann, Celia Swart, Kordz, Bram Kortekaas, Rick van Veldhuizen, Boris Bezemer, Frieda Gustavs, Nils Davidse, Thomas van Dun, Primo Ish-Hurwitz, Nuno Lobo, Ramin Amin Tafreshi, Arjan Linker, Tijmen van Tol, Martín Mayo, Melle Heij en Doukus.

19.30 Korzo

Ezequiel Menalled – Three Degrees from Reality
(wereldpremière do 8 september Gaudeamus Festival, Utrecht)
Ensemble Modelo62 / Ezequiel Menalled, concept en compositie / Luz Lassizuk, concept, dramaturgie en regie

Three degrees from reality is een live installatie die reflecteert hoe we de realiteit waarnemen en ervaren. De bezoekers spelen de hoofdrol in deze interactieve voorstelling: zij bepalen hoe het stuk zich ontvouwt, terwijl zij tegelijkertijd worden gestuurd door de performers van Modelo62. Three degrees from reality is een hybride werk: in de voorstelling komen drie verschillende kunstwerken samen. Publiek en musici ondergaan beeld, geluid, geur en digitale technologie als verschillende aspecten van de werkelijkheid.

21.00 Korzo

Morris Kliphuis – Wake The Dead
(wereldpremière vr 14 oktober Bimhuis, Amsterdam)
Morris Kliphuis, hoorn / Joanna Duda, piano / Barokensemble Koninklijk Conservatorium

In Wake The Dead komen oude en nieuwe muziek, improvisatie en elektronica samen. Morris Kliphuis en Joanna Duda creëren een hypnotiserende klankwereld van zachte texturen, rusteloze ostinato’s en flarden melodie, verweven met de melancholische klank van barokviool, traverso, gamba en violone. Het muzikale verleden gaat in gesprek met het heden, en barokinstrumenten worden benaderd met een fris oor voor hun intieme weemoedige klank. Een caleidoscopische, ruimtelijke concertervaring.

Hoornist Kliphuis en pianiste Duda ontmoetten elkaar in 2019 tijdens de residency Sound Out in Polen. Ze delen een carrière in de jazzwereld, een achtergrond in de klassieke muziek, en combineren beiden live elektronica met hun akoestische instrument. In gesprekken over een gezamenlijk project werd hun fascinatie voor de klank van barokinstrumenten snel duidelijk.

Kaartverkoop
Bij Festival Dag in de Branding kun je tegen voordelig tarief passe-partouts bestellen voor de concerten op 15 oktober. Voor elk concert zijn ook losse kaarten te koop. Voor studenten gelden aantrekkelijke kortingen! Kijk voor meer info op www.dagindebranding.nl

EINDE PERBSERICHT
Naar de presskit

Voor meer informatie: dieke@dagindebranding.nl