Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Jan-Peter de Graaf gastcurator Festival Dag in de Branding

11 - 06 - 2024

Festival Dag in de Branding opent het nieuwe seizoen op zaterdag 19 oktober 2024. Dankzij gastcurator en componist Jan-Peter de Graaf zijn er die dag heel veel saxofoons te horen.

Persbericht

Componist Jan-Peter de Graaff stelt nieuwe editie Festival Dag in de Branding samen

Op vrijdag 7 juni presenteerde de Gemeente Den Haag het advies voor het Meerjarenbeleidsplan Kunst & Cultuur 2025-2028. Dit bevat mooie woorden over de Johan Wagenaar Stichting en de artistieke koers van Festival Dag in de Branding. Dat betekent dat de Stichting het Haagse festival voor nieuwe muziek ook in de komende vier jaar kan blijven organiseren. Met trots presenteren wij onze plannen voor de komende edities. We openen het nieuwe seizoen op zaterdag 19 oktober 2024. Dankzij gastcurator en componist Jan-Peter de Graaf zijn er die dag heel veel saxofoons te horen. De Graaff werd op zijn achtste ‘verliefd’ op de saxofoon en vindt dat het instrument eigenlijk een vaste plek in het symfonieorkest verdient. ‘Bij elke opdracht probeer ik er een sax in te stoppen, ook omdat we in Nederland zoveel saxofonisten van wereldniveau hebben,’ zegt De Graaff.

Het programma op 19 oktober 2024
Naast de saxofoon bevat deze editie nog een rode draad. Het festivalprogramma is samengesteld rond het thema ‘tussen de stad en de zee’ – heel toepasselijk voor de kuststad Den Haag, waar De Graaff aan het conservatorium studeerde. De Graaff groeide op op Terschelling en kende de zee goed, maar toen hij als achttienjarige neerstreek in de Hofstad bleek dat toch een andere zee: ‘De eerste keer dat ik in Scheveningen kwam, dacht ik: waarom staat er een kermis op het strand?’ Dit thema speelt een nadrukkelijke rol in het programma Sonic Panorama van het avontuurlijke ensemble Kluster5. Hierin schilderen gastcurator De Graaff en een handvol van zijn generatiegenoten een akoestisch equivalent van het beroemde Panorama Mesdag. De Gelderse nieuwemuziekspecialisten van Orkest De Ereprijs – met áltijd twee saxofonisten in hun gelederen – komen een bloemlezing geven uit hun succesvolle concertreeks Aardlek: urgent matters, waarin de prikkelende thema’s en de muziek van onze tijd een verbinding aangaan.

Op zaterdagavond gaat in Amare het nieuwste werk van De Graaff in wereldpremière: het Concerto Metropolitain, met als solisten het Ardemus Saxophone Quartet. De jonge Amsterdammers van Ardemus verkennen samen met het Residentie Orkest de relatie tussen de mens en de ‘betonnen jungle’ van de stad. Het festivalprogramma opent ook met een viertal saxen: het Keuris Saxofoonkwartet viert zijn tienjarige jubileum met het vernuftige en lichtelijk jazzy feestconcert Piece of Cake.

Praktische informatie 19 oktober 2024
Festival Dag in de Branding vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024 in Haags Hoog, Korzo, Nieuwe Kerk en Amare in Den Haag. Je kunt een passe-partout bestellen voor de hele dag of losse kaarten kopen via de locaties. Kijk op www.dagindebranding.nl voor het complete programma en info over de kaartverkoop.

Festival Dag in de Branding in 2025
Alvast een klein tipje van de sluier van de edities in maart en juni 2025. Op 21 & 22 maart staat Festival Dag in de Branding geheel in het teken van de 80e verjaardag van componist Klaas de Vries. Het programma voor deze editie is in overleg met De Vries samengesteld en bevat werk van o.a. De Vries zelf en van componisten die hem hebben beïnvloed, zoals Kurtág en Vivier. Op 7 juni is muziekjournalist Jacqueline Oskamp de gastcurator van het festival. Zij presenteert haar dan net verschenen biografie van Louis Andriessen en programmeert onder andere Asko|Schönberg. Meer info www.dagindebranding.nl

EINDE PERBSERICHT
Naar de presskit

Voor meer informatie kun je terecht bij Dieke van der Spek: dieke@dagindebranding.nl