Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

‘Ik hoorde Brahms en wist: dit wil ik ook’

14 - 12 - 2020

Componist Yannis Kyriakides kreeg op 12 december tijdens Festival Dag in de Branding de Johan Wagenaarprijs van de gemeente Den Haag uitgereikt. Verschillende media gingen met hem in gesprek over deze bijzondere prijs.

Journalist Joep Christenhusz sprak uitgebreid met Kyriakides in NRC:

‘Drie maanden geleden ging er nog een groot orkeststuk van hem in première in de ZaterdagMatinee. One Hundred Years bleek een vintage Kyriakides: koele klankwereld, conceptueel van opzet en consequent in uitwerking. In dit geval ploos de Nederlands-Cypriotische componist een eeuw aan volledige zonsverduisteringen uit. De betreffende data converteerde hij naar materiaal voor het Radio Filharmonisch Orkest: statische strijkersclusters en cleane blazersakkoorden die als planeten om elkaar heen cirkelden. Muziek met de precisie van een astronomisch uurwerk, aangedreven door een ingenieus versleutelingsalgoritme.

“Als componist heb ik het gevoel dat ik een constante strijd moet voeren om mijn werk te kunnen doen”

Kyriakides groeide de afgelopen jaren uit tot een uitgesproken multimediacomponist. Neem zijn recente ensemblestuk Face (2018), een bespiegeling op de werking van kunstmatige intelligentie en biometrische technologie, waarin softwarematige analyses van de gezichtsuitdrukkingen van de musici de live elektronica aansturen.

Of de zoeker Kyriakides inmiddels zijn muzikale plek heeft gevonden? Meer dan voorheen, zegt hij, maar in zekere zin is hij altijd een buitenstaander gebleven: „Ik kan muziek ten diepste liefhebben, maar tegelijkertijd voelen dat ik er toch niet helemaal mee samenval. Er zijn altijd andere tradities en stijlen, die ik minstens even interessant en waardevol vind.”

Het is de relativerende blik van de emigré, analyseert Kyriakides: „Als je opgroeit in verschillende culturen, leer je je omgeving van een afstand te bekijken, al was het maar omdat je de taal niet beheerst. Zo’n ervaring zorgt er ook voor dat je nooit ergens echt wortel schiet. Misschien ben ik daarom wel gaan componeren. In zekere zin heb ik van mijn werk mijn thuis gemaakt.”

Yannis was ook te gast bij het NPO Radio 4 programma Podium waarin de componist met Hans Haffmans sprak over de Johan Wagenaarprijs. Deze uitzending is hier terug te luisteren.

NPO Radio 4 programma Avondconcert was op 12 december aanwezig bij Festival Dag in de Branding en zond op 13 december de opname uit van Ode to Man van Yannis Kyriakides uitgevoerd door Ensemble Silbersee. Ode to Man is een werk dat geïnspireerd is op het eerste koor uit de tragedie Antigone van Sophokles. Kyriakides schreef het werk voor vier sopranen en elektronica. Deze uitzending kun je hier terug luisteren.

Foto: Bart Grietens