Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Anna Thorvaldsdottir in Den Haag

22 - 01 - 2020

Op 7 & 8 maart programmeert Festival Dag in de Branding de nieuwste muziek op verschillende locaties. Het New European Ensemble presenteert een portret van de IJslandse componiste Anna Thorvaldsdottir.

Persbericht

IJslandse componiste Anna Thorvaldsdottir staat centraal tijdens Festival Dag in de Branding

Op zaterdag 7 en zondag 8 maart 2020 in Den Haag

Een divers programma tijdens de 55e editie van het Haagse festival voor nieuwe muziek in Den Haag. Gedurende twee dagen programmeert Festival Dag in de Branding de nieuwste muziek op verschillende locaties. Het New European Ensemble presenteert in twee concertprogramma’s op zaterdag en zondag een portret van de IJslandse componiste Anna Thorvaldsdottir. Het Nederlands Blazers Ensemble opent het festival op zaterdag met de familievoorstelling The Unknown Chaplin, met muziek door o.a. Micha Hamel, Reza Namavar en Oene van Geel. Componist en artist-in-residence Meriç Artaç presenteert het nieuwe werk Zizos dat zij speciaal voor het festival componeerde. Dit wordt uitgevoerd door musici uit het Catchpenny Ensemble.

zaterdag 7 maart 2020

15.00 Zuiderstrandtheater
Nederlands Blazers Ensemble – The Unknown Chaplin

De vroege films van Charlie Chaplin (1889-1977) moesten het indertijd zonder soundtrack stellen. Om dit belangrijke erfgoed uit de filmgeschiedenis een nieuwe impuls te geven, heeft het Nederlands Blazers Ensemble aan vier componisten – Reza Namavar, Micha Hamel, Oene van Geel en Julian Schneemann – opdracht gegeven om alsnog muziek bij de films te schrijven. Ook speelt het NBE Mishima, strijkkwartet nr. 3 van Philip Glass, speciaal voor het ensemble geïnstrumenteerd. Haarlems Dagblad: ‘Het Nederlands Blazers Ensemble laat Charlie Chaplin dansen’

17.00 Korzo
Catchpenny Ensemble – Light Trace
Meriç Artaç – Zizos (wereldpremière)

Hoe kan een partituur actief onderdeel van de uitvoering worden? Hoe beïnvloedt zij de manier waarop we het geluid ervaren en hoe beïnvloedt het geluid de manier waarop we de ruimte ervaren? Deze vragen vormen het uitgangspunt van Light Trace: een collectieve dialoog tussen de Catchpenny-componisten Yael Levy, Nikos Kokolakis en Sascha Thiele, de gastcomponisten Þráinn Hjálmarsson en Bergrún Snæbjörnsdóttir, beeldend kunstenaar Tivon Rice, en de musici van het Catchpenny Ensemble. Zizos is het nieuwe werk van Meriç Artaç (Istanbul, 1990), artist-in-residence bij Festival Dag in de Branding. Onderwerp is het fenomeen meervoudige persoonlijkheidsstoornis en daarom introduceert Meriç haar driekoppige personage Zizos. Meriç werkt de komende twee jaar bij het festival aan meerdere muzikale personages die uiteindelijk bij elkaar komen in een eindpresentatie. De klank van een personage, muziek als uitdrukkingsvorm van een emotionele toestand of mentale ontwikkeling, is het onderwerp van haar residency bij Dag in de Branding.

19.30 Nieuwe Kerk
Coffee Break

Muziekjournalist Thea Derks leidt een vraaggesprek met componisten Anna Thorvaldsdottir en Meriç Artaç, met medewerking van enkele musici van het New European Ensemble

20.30 Nieuwe Kerk
New European Ensemble

Anna Thorvaldsdóttir – Ró
Anna Thorvaldsdóttir – Spectra
Jesper Nordin – New work (wereldpremière)
Anna Thorvaldsdóttir – Fields
Anna Thorvaldsdóttir – Entropic Arrows (wereldpremière)

Een van de meest spraakmakende componisten van vandaag is de IJslandse Anna Thorvaldsdottir (1977). Haar werken worden wereldwijd uitgevoerd door beroemde orkesten en ensembles. Anna Thorvaldsdottir creëert met haar rijke kleurenpalet een klankwereld waarin je eindeloos kunt dwalen, zonder ooit de weg kwijt te raken. Haar spel met ruimte en tijd werkt bevreemdend en geruststellend tegelijkertijd.

Naast twee van haar eerdere stukken ( en Fields), speelt het New European Ensemble de wereldpremière van een nieuw stuk dat Thorvaldsdottir voor het ensemble heeft geschreven.

zondag 8 maart 2020

15.00 uur Korzo
New European Ensemble
m.m.v. studenten van de Ensemble Academie van het Koninklijk Conservatorium

Carlo Boccadoro – Primo Taccuino dell’ombra e della luce
Anna Thorvaldsdóttir – In the Light of Air

In het tweede deel van dit portret van Anna Thorvaldsdottir staat ouder werk op de lessenaar. U hoort hoe haar muziek zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot een ‘combinatie van kracht en intimiteit’, zoals het Britse tijdschrift Gramophone ooit schreef. Hoofdmoot is In the Light of Air voor ensemble dat bestaat uit vier organisch in elkaar overvloeiende delen die steeds een ander solo-instrument het podium geven. Daarnaast het werk Primo Taccuino dell’ombra e della luce van Carlo Boccadoro die het New European Ensemble deze middag zelf gaat dirigeren.

Kaartverkoop
Bij Festival Dag in de Branding kunt u tegen voordelig tarief passe-partouts bestellen voor alle concerten op 7 en 8 maart. Voor elk concert zijn ook losse kaarten te koop. Voor studenten gelden aantrekkelijke kortingen! Kijk voor meer info op www.dagindebranding.nl

EINDE PERBSERICHT
Naar de presskit

Voor meer informatie: dieke@dagindebranding.nl