Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Zesdelige theaterthriller The Nation

10 - 02 - 2017

Eric de Vroedt, artistiek leider van Het Nationale Theater, start dit voorjaar met zijn groots opgezette theaterreeks The Nation. Première 5 t/m 8 juni Holland Festival, Amsterdam.Persbericht 7 februari 2017

Het Nationale Theater brengt zesdelige theaterthriller The Nation
Tekst & regie van Eric de Vroedt – première Holland Festival 2017

Eric de Vroedt, artistiek leider van Het Nationale Theater, start dit voorjaar met zijn groots opgezette theaterreeks The Nation. Een jaar lang werkt hij met zijn team aan een zesdelige theaterthriller over de op hol geslagen Nederlandse multiculturele samenleving. Wat is er gebeurd met de elfjarige Ismaël uit de Schilderswijk? Politieagenten, jihadisten, ondernemers, politici, gutmenschen, journalisten – iedereen bezit een stukje van de puzzel. 
De eerste drie afleveringen zijn in maart, april en mei los te zien in Den Haag en in juni als reeks op het Holland Festival in Amsterdam. Vanaf november zijn de zes delen van The Nation als marathon te zien in diverse schouwburgen.

“The Nation is een zenuwslopende achtbaanrit die van start gaat in de fascinerende Schilderswijk en eindigt in de fictieve veiligheidsenclave Safe City. Een ‘Netflix-serie op toneel’: actueel, geestig en vol zenuwslopende cliffhangers. The Nation is een droomproject. Het is mijn ode aan Den Haag. En een verbijsterd verslag van de permanente loopgravenstrijd waar de samenleving op dit moment in verwikkeld is.” (Eric de Vroedt)

“A Nation without borders is not a nation at all”
 (Donald J. Trump)

The Nation
Zomer 2018. Terwijl in Den Haag de eerste paal wordt geslagen voor een nieuwe, hypermoderne stadswijk, wordt de elfjarige Ismaël in de Schilderswijk opgepakt wegens vandalisme. Maar dan gebeurt er iets vreemds: direct na zijn vrijlating verdwijnt hij spoorloos. Waarom is Ismaëls verblijf op het politiebureau niet geregistreerd? Weet zijn radicaliserende broer meer over zijn huidige verblijfplaats? Of zijn moeder, die een omstreden wijnbar voor moslima’s in de wijk wil openen? En wat is de rol van zijn pleegouders, met hun uitstekende contacten in de Haagse politiek? Aangewakkerd door de media staan bevolkingsgroepen en gezinsleden al snel lijnrecht tegenover elkaar, wapperen de salafistenvlaggen door de wijken en vegen hoge ambtenaren hun straatje schoon. En terwijl iedereen zich dieper ingraaft in het eigen gelijk en het beschadigen van de ander, schuift één vraag steeds meer naar de achtergrond: waar is Ismaël?

Hoe werkt het precies?
The Nation is als een televisieserie-op-toneel. In zes afleveringen ziet u het verhaal van de zoektocht naar Ismaël.

Losse delen
Aflevering 1 t/m 3 spelen in maart, april en mei als losse delen van ongeveer een uur in De Studio’s van Het Nationale Theater in Den Haag als ‘work in progress’. Een unieke kans voor de bezoeker om al in een vroeg stadium in dit spannende verhaal te duiken! U ziet de ‘ruwe montage’, inclusief scènes die de uiteindelijke voorstelling nooit zullen halen en kunt na afloop in gesprek met de makers. Was het spannend? Waar klopte het verhaal nog niet? Waar moeten we echt nog aan doorwerken? In september en oktober werken we verder aan de ruwe montage van deel 4 en 5, opnieuw exclusief te zien in het eigen gebouw in Den Haag.

De serie
Op het Holland Festival in juni presenteert Het Nationale Theater de première van deel 1 t/m 3 als avondvullend programma, met Engelstalige boventiteling. Vanaf november spelen we The Nationdeel 1 t/m 6 als marathonvoorstelling in schouwburgen door heel Nederland.

Speeldata
21 t/m 25 maart The Nation afl. 1 – HNT Studio’s Den Haag
18 t/m 20 april The Nation afl. 2 – HNT Studio’s Den Haag
21, 22 april The Nation afl. 1 & 2 – HNT Studio’s Den Haag
17 t/m 21 mei The Nation afl. 3 – HNT Studio’s Den Haag
5 t/m 8 juni The Nation afl. 1 t/m 3 – Holland Festival Amsterdam
5 t/m 9 september The Nation afl. 4 – HNT Studio’s Den Haag
3 t/m 7 oktober The Nation afl. 5 – HNT Studio’s Den Haag
2 t/m 5 november The Nation marathon afl. 1 t/m 6 (5 nov première) – Koninklijke Schouwburg Den Haag
Daarna landelijke tournee t/m 15 januari 2018.

Tekst en regie Eric de Vroedt
Met Saman Amini, Bram Coopmans, Tamar van den Dop, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Anniek Pheifer / Hannah Hoekstra, Mark Rietman, Pieter van der Sman, Vanja Rukavina, Bram Suijker, Romana Vrede
Foto Robin de Puy

Het Nationale Theater
Theater voor jong en oud, door gevierde regisseurs en aanstormend talent, reizend door het hele land – Het Nationale Theater is een nieuw, toonaangevend theaterinstituut, ontstaan uit een fusie tussen de Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui, het Nationale Toneel en NTjong. We bieden klassiekers, actueel drama en innovatieve journalistieke programma’s, maar ook cabaret, dans en muziektheater. In Den Haag hebben we onze eigen theaters: de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui. Als grootste reisgezelschap van Nederland nodigen we iedere inwoner uit tot ontmoeting, kunstbeleving en debat. We geven theater een plek in het hart van de samenleving.

EINDE PERBSERICHT
Naar de presskit
Voor meer informatie: Dieke van der Spek 06-24684039 diekevanderspek@hnt.nl