Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Festival hit Lorca het theater in!

09 - 07 - 2024

Na Oerol en De Parade gaan De Poezieboys en Joost Oomen nu met LORCA het theater in. Het poëtisch eerbetoon aan de vermoorde dichter is vanaf november te zien door heel het land.

Persbericht

Joost Oomen en de Poezieboys het theater in met festivalvoorstelling LORCA

De Spaanse dichter Federico García Lorca staat bekend om zijn felrealistische toneelstukken als Yerma en Bloedbruiloft. Veel minder bekend is dat Lorca in de laatste maanden van zijn leven werkte aan het surrealistische toneelstuk Het Publiek. Dit ‘geheime’ stuk vormde voor Joost Oomen, de Poezieboys en Explore the North het startpunt van een poëtisch eerbetoon aan de vermoorde dichter. LORCA was op Oerol 2023 de grote hit. Ook op De Parade viel het publiek en masse voor dit stuk. Vanaf november 2024 is LORCA eindelijk in de theaters te zien.

“Ik vond het mooi, verwarrend en ontroerend”, Frits Spits in Opium op Oerol

Over de voorstelling
In het diepste geheim werkte de Spaanse dichter Federico García Lorca aan het surrealistische stuk Het Publiek. Hij schreef het omdat hij na een reis van maanden, van huis en haard verjaagd door allesverzengend liefdesverdriet, nu eindelijk terugkeerde naar het land van zijn grote droomprins: Salvador Dali. Om deze dadaïst met krulsnor te laten weten wie de baas is, schreef Federico Garcia Lorca het toneelstuk vol van paarden, een rood naakt, mannen met baarden, een omgekeerde Christus, een inspiciënt, een tamboerijn, een moeder, een wijnloof en een sneeuwbui van glacé handschoenen.

Onmogelijk kon hij weten dat hij dat stuk binnen een paar jaar bij een vriend moest verstoppen, omdat er een burgeroorlog losbarstte. Onmogelijk kon hij weten dat niemand wist hoe zijn vreemde stuk te spelen nadat de dichter door fascisten was doodgeschoten. En onmogelijk kon hij weten dat zijn stuk zevenentachtig jaar later het startpunt zou worden voor een wild, poëtisch avontuur. Een avontuur van drie jongens, of vier als je Federico zelf ook meerekent, die met zijn Het Publiek in de hand het ingedutte theaterlandschap eens flink tegen de schenen komen schoppen.

“LORCA is een sympathiek, aanstekelijk en liefdevol theaterfeestje”, Theaterkrant
“Eén van de meest geestige en gelaagde voorstellingen dit jaar”, Cornald Maas in Opium op Oerol

Credits
Concept Joost Oomen, Joep Hendrikx, Jos Nargy | Eindregie Ellen Goemans | Spel Joost Oomen, Joep Hendrikx, Jos Nargy | Vormgeving Pleun Verhees, Sjaan Hofstede | Lichtontwerp Iain Hoeffnagel | Een productie van Joost Oomen, de Poezieboys & Explore the North

Praktische informatie
try-out 4 november, premiere 5 november Zaal 3, Het Nationale Theater, Den Haag
daarna tournee t/m 20 december 2024 door het hele land
Meer info & agenda LORCA: www.poezieboys.nl

EINDE PERBSERICHT
Naar de presskit

Voor meer informatie kun je terecht bij Dieke van der Spek via info@ludieke.nl