Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Festival Dag in de Branding x Rewire

18 - 08 - 2021

Op zaterdag 18 september slaat Festival Dag in de Branding opnieuw de handen ineen met het Haagse Rewire Festival en presenteren zij een gezamenlijk programma op diverse locaties in Den Haag. Beide festivals staan voor muzikaal avontuur en experiment, op het snijvlak van compositie, improvisatie, elektronica en video.

Persbericht

Festival Dag in de Branding x Rewire presenteren gezamenlijk programma op 18 september

Na de succesvolle samenwerking in 2019 slaat Festival Dag in de Branding opnieuw de handen ineen met het Haagse Rewire Festival. Op zaterdag 18 september presenteren zij een gezamenlijk programma op diverse locaties in Den Haag, geheel volgens de geldende corona maatregelen. Beide festivals staan voor muzikaal avontuur en experiment, op het snijvlak van compositie, improvisatie, elektronica en video. Dag in de Branding doet dit vanuit de in Nederland gecomponeerde muziek, Rewire vanuit de internationale avant-garde.

Het programma bestaat uit nieuwe stukken, unieke audiovisuele werken en herinterpretaties van oudere composities, specifiek aangepast op de locatie. De line-up bestaat uit Zeno van den Broek & Slagwerk Den Haag, Timoteo Carbone & Federico Zurani, Meriç Artaç, Celia Swart & Kluster5, Maria W. Horn en de Gareth Davis Group. De concerten vinden plaats in Theater aan het Spui, Korzo en de Lutherse Kerk in Den Haag.

Middagprogramma
aanvang 14:30 uur in Theater aan het Spui

Zaal 1
Zeno van den Broek – Ma(n|chine)
Slagwerk Den Haag

De componist en beeldend kunstenaar Zeno van den Broek (1982) ontwierp in opdracht van Slagwerk Den Haag Ma(n|chine) – een audiovisuele installatie die wordt bespeeld door slagwerkers. Ma(n|chine) exploreert het spanningsveld tussen de technologie van algoritmen en het menselijke vermogen muziek te creëren.

Zaal 2
Timoteo Carbone & Federico Zurani – Sounds for an Abandoned Space II

Sounds for an Abandoned Space II is een multimedia werk van de Italiaanse componist Timoteo Carbone en de Italiaanse kunstenaar Federico Zurani. Fragiele én ruwe muzikale en visuele elementen vormen een denkbeeldige ruimte, herschapen uit oude pakhuizen, overwoekerde landhuizen, vervallen appartementsgebouwen en andere lege ruimtes in heel Italië. Zo schept het werk een tussenruimte tussen het concrete en het etherische.

Studio
Meriç Artaç – Rudan
Ludovic Provost, bariton, Anna Jurriaanse, altviool, Harry Broom, cello

Componist Mertiç Artaç presenteerde haar personage Rudan al eerder in Dag in de Branding, maar nu ontwerpt ze een nieuwe instrumentatie. Rudan is een drukke zakenman wiens gedachten nooit tot rust komen. Hij is niet in staat contact te maken met zijn opgejaagde innerlijk. De muziek weerspiegelt zijn donkere, depressieve gedachtewereld in een lange stream-of-consciousness. Rudan is een van de personages die onderdeel uit maken van Artaç’ opera The Arrival of Mr. Z., waarmee ze in november afscheid neemt van Dag in de Branding.

Avondprogramma

19:00 en 21.00 uur Korzo
Celia Swart – Elevation of self-validation
Kluster5

Niemand ontkomt eraan: de social media beheersen een groot deel van ons leven. Zo ook bij componist Celia Swart: ‘In deze parallelle internetwereld laat je altijd de beste kant van jezelf zien. Ik ook. Ik zal nooit schrijven dat ik een slechte week heb gehad, of een foto plaatsen van mijn rommelige kamer. Hierdoor hebben we een nieuwe wereld gecreëerd waarin niets meer is wat het lijkt.’ In het multimediale stuk Elevation of self-validation dat ze schreef voor Kluster5, laat Swart zien hoe een jonge vrouw zich verliest in deze virtuele dimensie. De wereld van de eenzame violist Cecí Gold wordt geleidelijk complexer en gelaagder. Het onderscheid tussen echt en fake is steeds moeilijker te maken, ook voor haarzelf.

20:00 uur Lutherse Kerk
Maria W. Horn – Dies Irae

De Zweedse componist Maria W. Horn liet zich inspireren door het Dies Irae uit de Latijnse dodenmis, die al eeuwenlang de katholieke overledenen begeleidt op de weg naar het graf. Het beschrijft het Laatste Oordeel, voor veel gelovigen het uur van de waarheid en daarom in de meeste requiems een orkestrale ‘hel en verdoemenis’. Bij Horn klinkt dit angstaanjagende moment juist sereen, zuiver en hemels. Vier zangeressen lijken engelen die het aardse zijn ontstegen. Maria W. Horn staat zelf achter de knoppen en ondersteunt het vocale kwartet met subtiele, dromerige live-elektronische klanken. Bijzonder is de improvisatie voor vier gestemde glazen water, die de musici tot zingen brengen door met de vinger over de rand te strijken. Dit is een hommage aan The Tuning Meditation van de Amerikaanse twintigste-eeuwse pionier Pauline Oliveros.

22:15 uur Lutherse Kerk
Karlheinz Stockhausen – Aus den Sieben Tagen
Gareth Davis (basklarinet) + ensemble

Karlheinz Stockhausen is een van de grondleggers van de elektronische muziek en inspireerde popmusici als The Beatles, Prince en Björk. Aus den Sieben Tagen is een cyclus van vijftien composities die Stockhausen in 1968 schreef. Hij ontwikkelde het concept van ‘intuïtieve muziek’, waarbij hij geen noten opschrijft maar de musici instructies geeft als: “Speel een vibratie in het ritme van het universum” of “Houdt een toon net zo lang aan (…) tot de hele klank in goud verandert.”

Basklarinettist Gareth Davis staat bekend om zijn eclectische smaak, die reikt van hedendaagse klassiek en vrije improvisatie tot rock en elektronische muziek. Hij werkte samen met uiteenlopende musici als Frances Marie Uitti, Merzbow en het Nederlandse ensemble MAZE. Ook in dit Stockhausen-project brengt hij ervaren musici vanuit heel verschillende achtergronden bijeen – samen een spannende, heterogene groep muzikanten. Zo vertegenwoordigt Roland Dahinden de wereld van de jazz (hij speelde met Miles Davis en Anthony Braxton), is Robin Rimbaud (aka Scanner) een pionier in de elektronische muziek, komt Tomas Jarmyr, drummer van Motorpsycho, uit de psychedelische rock.

Kaartverkoop
Het programma op zaterdag 18 september is verdeeld in twee blokken. U kunt tickets kopen voor het middagblok in Theater aan het Spui en het avondblok in Korzo en de Lutherse Kerk, of een passe-partout voor de gehele dag. Voor deze editie zijn geen tickets beschikbaar voor losse concerten.

Meer informatie & kaartverkoop: www.dagindebranding.nl

EINDE PERBSERICHT
Naar de presskit

Voor meer informatie: dieke@dagindebranding.nl