Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Festival Dag in de Branding dit keer echt op het strand

22 - 05 - 2019

Het Haagse festival voor nieuwe muziek gaat eindelijk écht met de voeten in de branding.

Persbericht

Festival Dag in de Branding dit keer echt op het strand

Het Haagse festival voor nieuwe muziek gaat eindelijk écht met de voeten in de branding. Met concerten in het Zuiderstrandtheater, het Hemels Gewelf en met 5 piano’s op het strand luiden we op 29 juni de zomer in.

Studenten van het Koninklijk Conservatorium benutten alle ruimtes van het Zuiderstrandtheater voor de feestelijke opening van deze zomereditie. Daarna werk van de veelbelovende componisten Maxim Shalygin en Anna Korsun. Curator Saskia Lankhoorn gaf hen de opdracht om nieuwe muziek te schrijven die past in de Haagse duinen. Het werk van Maxim wordt gespeeld in de foyers van het Zuiderstrandtheater (met uitzicht over de duinen). Het werk van Anna wordt door 22 zangers a capella buiten in het Hemels Gewelf in Kijkduin gezongen. Het spectaculaire slotconcert vindt daadwerkelijk in de branding plaats. Saskia Lankhoorn vroeg alle componisten die zij tijdens Festival Dag in de Branding heeft geprogrammeerd om speciaal voor deze editie korte werken te schrijven. Ter hoogte van Strandtent De Fuut speelt Saskia deze werken met haar voeten in de zee en de ondergaande zon als decor.

Programma zaterdag 29 juni 2019

15.00 Zuiderstrandtheater

In diverse foyers voorprogramma door studenten Ensemble Academie

Op uitnodiging van Saskia Lankhoorn organiseren de studenten van de Ensemble Academie van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag een minifestival in het Zuiderstrandtheater. Van foyers tot kleedkamers: de studenten benutten alle hoeken en gaten van het gebouw om hun muziek te presenteren. Ze knopen aan bij het thema ‘natuur’ en richten zich op de haven en de zee waarop het theater uitkijkt. Ze spelen o.a. nieuwe werken van medestudenten Compositie en ook van componisten Anna Korsun en Maxim Shalygin.

16.00 Zuiderstrandtheater

Amstel Quartet en Keuris Quartet

Maxim Shalygin – Todos los fuegos el fuego voor 8 saxofoons (2019, wereldpremière)

De Oekraïense componist Maxim Shalygin (1985) woont in Den Haag en heeft een eigen publiek opgebouwd met zijn toegankelijke spirituele muziek, die zowel pijnlijk en heftig als mooi en meeslepend kan zijn. Sinds enkele jaren werkt hij vooral aan muziek voor solo-instrumenten of instrumentgroepen. In deze serie schreef hij zijn nieuwe werk voor acht saxofoons. Todos los fuegos el fuego wordt uitgevoerd in de foyers van het Zuiderstrandtheater met uitzicht over de duinen. Het publiek is vrij om te gaan zitten of rond te lopen en krijgt alle ruimte zich over te geven aan de eigen verbeelding.

17.30 uur Hemels Gewelf van James Turrell in Kijkduin

Anna Korsun – Signale en Sirene

22 zangers a cappella

De muziek van Anna Korsun (1986), die in Duitsland woont en lesgeeft in Amsterdam, is volgens Saskia Lankhoorn tegelijk herkenbaar én mysterieus: ‘Haar gebruik van de stem is intrigerend. Ze kan stemmen laten klinken als verleidelijke riviergeesten, als boosaardige heksen, vriendelijk kaboutergefluister of stemmen afkomstig uit een niet-bestaand land.’

Van Korsun klinkt het niet eerder uitgevoerde Sirene uit 2014, waarin de zangers te midden van de bezoekers ritselen, fluisteren en zingen. Dit vindt plaats in Het Hemels Gewelf in Kijkduin, een landart-object van de kunstenaar James Turrell. Het heeft de vorm van een grote kom in het duinlandschap. Publiek en koorleden nemen beneden plaats. Voor het nieuw te componeren werk Signale (2019) verplaatsen de koorleden zich ieder met een megafoon naar de rand van de kom, zodat ze om het publiek heen komen te staan. Dit megafoonkoor benadrukt de weidsheid van het duinlandschap.

21.00 uur strandtent: De Fuut

Buitengewoon pianoconcert

Saskia Lankhoorn, piano

Met een spectaculaire performance bij strandtent De Fuut neemt Saskia Lankhoorn afscheid als curator van Festival Dag in de Branding. Zij gaat met piano en al de branding in en zal omringd door de golven haar laatste recital geven. Alle componisten (21 mannen en 17 vrouwen) die zij afgelopen twee jaar bij het festival heeft betrokken, heeft ze gevraagd om een kleine schets ter ere van haar vertrek te schrijven. ‘Ik geloof in de kracht van deze componisten en bij het sluiten van dit boek wil ik iedereen nog een keer de revue laten passeren.’ Lankhoorn hoopt haar optreden zo te plannen dat bij zonsondergang de laatste noot klinkt.

Kaartverkoop

Bij Festival Dag in de Branding kunt u tegen voordelig tarief passe-partouts bestellen voor alle concerten op 29 juni. Voor elk concert zijn ook losse kaarten te koop. Voor studenten gelden aantrekkelijke kortingen! Kijk voor meer info op www.dagindebranding.nl

EINDE PERBSERICHT
Naar de presskit
Voor meer informatie: publiciteit@dagindebranding.nl