Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Festival Dag in de Branding bundelt de krachten met Rewire

07 - 03 - 2019

Festival dag in de Branding slaat op zaterdag 30 maart de handen ineen met het Rewire festival.

Persbericht

Festival Dag in de Branding bundelt de krachten met Rewire op zaterdag 30 maart

De maart editie van Festival Dag in de Branding is een mooie samenwerking met Rewire, het jaarlijkse internationale festival voor avontuurlijke muziek in Den Haag. Dag in de Branding curator Saskia Lankhoorn stelde een programma vol muzikale avonturiers samen in overleg met Bronne Keesmaat, programmeur van Rewire. Het Rewire festival is van 29 t/m 31 maart 2019 in Den Haag en op zaterdag 30 maart vindt het speciale Dag in de Branding x Rewire programma plaats.

‘De focus van Festival Dag in de Branding ligt tijdens mijn artistiek leiderschap op muziek van de 21e eeuw, vanuit verschillende hoeken belicht. De samenwerking met Rewire laat heel duidelijk de versmelting met bijvoorbeeld elektronische muziek en ‘visual arts’ zien die mij zo fascineert in de ontwikkeling van de hedendaagse muziek van dit moment.’ Saskia Lankhoorn, curator van Festival Dag in de Branding

De zaterdag begint met een bonte proeverij in het Korzo Theater: louter musici die zich in de artistieke frontlinie bevinden. Nederlandse (in Den Haag geschoolde) pioniers delen het podium met internationale artiesten. Stuk voor stuk musici die op eigen wijze het experiment aangaan: of het nu gaat om bezetting, compositiemethode of een virtuoos gebruik van elektronica. De Lutherse Kerk is ’s avonds het decor van een spannende ontmoeting tussen de Britse organist Kit Downes en Ensemble Klang. Muziek speciaal gemaakt voor deze gelegenheid en ruimte. Later op de avond is er de ‘Saskia’s Choice’ route door het Rewire programma met een selectie aan concerten in het Paard en de Lutherse Kerk.
Korte info over het Dag in de Branding x Rewire programma

Nine Volt Motions is een samenwerking tussen cellist Jan Willem Troost (1981) en componist Henry Vega (1973). Het vormt een ontmoeting tussen het ‘microminimale’ idioom van Vega en de invloeden uit folk-, pop- en hedendaagse muziek van Troost. In hun gedrevenheid om nieuwe muzikale ideeën en klanken te exploreren, zijn beide muzikanten volledig aan elkaar gewaagd. In dit muzikale vraag- en antwoordspel voeren humor en lichtvoetigheid de boventoon.

Terwijl de meeste vierjarige meisjes met poppen spelen, koesterde Diamanda Dramm (1991) haar viool als lievelingsspeelgoed: eindeloos probeerde zij het instrument uit. In Violin Spaces onderzoekt Diamanda opnieuw de mogelijkheden van haar viool, waarbij ze de klank met zorg openvouwt en opnieuw in elkaar zet. Garth Knox, de voormalige altviolist van het legendarische Arditti Quartet, schreef deze reeks fascinerende composities voor Dramm. ‘Violin Spaces verleidt de speler en luisteraar om op een nieuwe manier de hedendaagse muziek te verkennen’, aldus Dramm.

Haar vader David Dramm componeerde voor Diamanda Smackgirl (2010) voor viool en drums.

‘Why does the eye see a thing more clearly in dreams than with the imagination being awake?’, vroeg de schilder Leonardo da Vinci zich af in zijn notities – aantekeningen die het uitgangspunt vormen voor het libretto van de opera Of Leonardo Da Vinci. De kiem voor deze solovoorstelling werd gelegd toen stemkunstenaar Elaine Mitchener in 2010 een aantal maanden in Venetië doorbracht in het kader van een residency-project onder auspiciën van het Belgische Muziektheater Transparant. ‘Een hoogtepunt en een mogelijke toekomst voor de opera,’ jubelt een Londense criticus in een terugblik op het culturele jaar 2018, toen Of Leonardo Da Vinci te zien was in het South Bank Centre.

De in New York woonachtige kunstenaar, componist en percussionist Eli Keszler (1983) is achter het drumstel evenzeer gespitst op de ruimte waarin hij zich bevindt als op de noten die hij speelt. Eli Keszler beweegt zich op de grens van avant-garde jazz en elektronica. Hij staat bekend om zijn spectaculaire, opzwepende drumsolo’s, waarmee hij intens resonerende klankwerelden opbouwt die digitaal geproduceerd lijken maar die in werkelijkheid volledig akoestisch zijn.

De Britse avant-garde organist Kit Downes (1986), die in het verleden optrad met stilistisch uiteenlopende muzikanten als Squarepusher, Thomas Strønen, Aidan O’ Rourke en Django Bates, deelt nu het podium met de musici van het Nederlandse Ensemble Klang. Downes presenteert zijn nieuwe werk Debris, een verzameling van onderling gerelateerde stukken voor improvisatie, die hij omschrijft als ‘een hommage aan het onbezielde. Deze etudes in subjectiviteit en afzondering vinden hun betekenis in het toeval. De twee tegengestelde werelden van slagwerk en koper wentelen om elkaar heen’.

Kaartverkoop

Deze editie van Festival Dag in de Branding is te bezoeken met het voordelige passe-partout van 30 euro. Er zijn dit keer geen losse kaarten voor de afzonderlijke programma’s beschikbaar. Het passe-partout is te koop via www.dagindebranding.nl

Schema zaterdag 30 maart

14.30 uur Korzo

Nine Volt Motions

Henry Vega, compositie / Jan Willem Troost, cello

15.45 uur Korzo

Violin Spaces Extended – Special Rewire Edition

Diamanda Dramm, viool en elektronica /James Murray, beeld / S.J. Fowler, tekst

Garth Knox – Violin Spaces

David Dramm – Smackgirl

17.00 uur Korzo

Of Leonardo Da Vinci: Quills, a Black Giant, Deluge

Elaine Mitchener, stem en beweging / David Toop, tekst en muziek / Barry Lewis, beeld / Dam Van Huynh, regie en choreografie

19.00 uur Korzo

Eli Keszler, drums

20.00 uur Lutherse Kerk

Debris

Kit Downes, orgel / Ensemble Klang

Rewire avondprogramma – Saskia’s Choice:

21.30 uur Paard, kleine zaal

Tirzah

21.45 uur Lutherse Kerk

Kelly Moran

22.00 uur Paard

LOW

23.00 uur Paard, kleine zaal

Doon Kanda

Info en tickets: www.dagindebranding.nl

EINDE PERBSERICHT
Naar de presskit
Voor meer informatie: publiciteit@dagindebranding.nl