Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Erik Whien brengt Beckett meesterwerk Wachten op Godot

22 - 12 - 2023

Dit voorjaar komt Wachten op Godot, ‘het beste toneelstuk aller tijden’, terug in de theaters. Jaap Spijkers, Mark Rietman, Joris Smit en Bram Coopmans spelen in dit meesterwerk, dat eeuwig blijft intrigeren.

Persbericht

Erik Whien regisseert theaterklassieker Wachten op Godot bij Het Nationale Theater

Dit voorjaar komt Wachten op Godot, ‘het beste toneelstuk aller tijden’, terug in de theaters. Geregisseerd door Erik Whien, dé Beckett-regisseur van deze tijd. Jaap Spijkers, Mark Rietman, Joris Smit en Bram Coopmans spelen in dit meesterwerk, dat eeuwig blijft intrigeren. In 2009 regisseerde Erik Whien Wachten op Godot ook al, toen ‘zijn eerste Beckett’. De voorstelling werd lovend ontvangen. Na successen met Eindspel, Krapps laatste band en Happy Days maakt hij nu een nieuwe versie van dit poëtische, absurde en grappige toneelstuk.

Regisseur Erik Whien: “Met Beckett is de cirkel pas echt rond wanneer je terugkeert naar het begin. Al zijn werk gaat in essentie over tijd. Door dit stuk na vijftien jaar nogmaals te regisseren, ga ik in feite in dialoog met mezelf. De teksten van Beckett durven grote vragen te stellen. Wat doen we hier? Hoe geven we het leven zin? Ik ben de afgelopen jaren dichter bij mijn eigen kern gekomen. Door het verlies van dierbaren, door dat besef van eindigheid, komt er een andere werkelijkheid op tafel te liggen. We zijn hier maar kort, laten we het niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Vanuit dit gegeven ga ik een tweede keer dit onwaarschijnlijk mooie stuk in.”

Over de voorstelling
Twee mannen, Vladimir en Estragon, gespeeld door Jaap Spijkers en Mark Rietman, staan op een landweg bij een boom. Ze wachten op een zekere Godot en doden hun tijd met grote vragen en kleine bezigheden. Dan komen Pozzo en Lucky, gespeeld door Bram Coopmans en Joris Smit, langs. Pozzo trekt Lucky aan een touw met zich mee. Als zij na een wonderlijk gesprek weer vertrekken, valt er niets anders te doen dan verder te wachten. Ondertussen verstrijkt de tijd. Het wordt nacht, een nieuwe dag breekt aan. In onwetendheid blijven Vladimir en Estragon wachten, “want als hij komt, dan zijn we gered”.

Samuel Becketts grote doorbraak
Op 43-jarige leeftijd schreef de Ierse schrijver Samuel Beckett Wachten op Godot. De voorstelling ging op 3 januari 1953 in première in Théâtre de Babylone in Parijs. Het was in eerste instantie geen succes. Sterker nog: volgens sommige critici zou het stuk verboden moeten worden. Naarmate de tijd verstreek werd het een succès de scandale, een stuk dat je gezien moest hebben. Het bleek Becketts grote doorbraak als schrijver. In 2009 werd Wachten op Godot in Nederland verkozen tot ‘beste toneelstuk aller tijden’. In een verkiezing door The National Theatre uit Londen werd de voorstelling uitgeroepen tot ‘best modern play’.Uit Wachten op Godot: “Er gebeurt niks. Niemand komt. Niemand gaat. Het is verschrikkelijk. ”

Credits
Tekst: Samuel Beckett Vertaling: Jacoba van Velde Regie: Erik Whien Cast: Jaap Spijkers, Mark Rietman, Bram Coopmans en Joris Smit Scenografie: Studio Dennis Vanderbroeck
Kostuums: Rebekka Wörmann Licht: Julian Maiwald Dramaturgie: Kyra Mol Campagnebeeld: Anne Claire de Breij

Praktische informatie:
Première: zaterdag 9 maart 2024 – Koninklijke Schouwburg, Den Haag
Tournee: 12 maart t/m 19 mei 2024
Meer info: www.hnt.nl/godot

Het Nationale Theater is het grootste reizende theatergezelschap van Nederland en maakt voorstellingen voor het hele land. De artistieke leiding bestaat uit Eric de Vroedt (Het Nationale Theater) en Noël Fischer (HNTjong), zij werken met een huisensemble van zeventien acteurs. Alle lagen van de theaterwereld komen in Het Nationale Theater samen: met een eigen decoratelier en kostuumatelier en drie locaties in het hart van Den Haag. Het Nationale Theater reist met eigen producties naar meer dan 40 steden door het hele land. Het is de enige landelijke theaterorganisatie die voorstellingen voor alle leeftijden maakt.

EINDE PERBSERICHT

Voor meer informatie, interviewaanvragen en persaccreditatie neem je contact op met Dieke van der Spek via diekevanderspek@hnt.nl of 06-24684039