Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Pynarello en Marjolijn van Heemstra presenteren SciFi Kerst

22 - 11 - 2022

SciFi Kerst van Ensemble Pynarello en Marjolijn van Heemstra exclusief te zien in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Tilburg en Utrecht.

Persbericht

Ensemble Pynarello en Marjolijn van Heemstra presenteren SciFi Kerst

Van 17 t/m 24 december presenteren ensemble Pynarello en schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra SciFi Kerst, een theatraal concert over de kerst van de toekomst. Ze spelen splinternieuwe muziek van componist Boris Bezemer (1992), in combinatie met eeuwenoud werk van Johann Sebastian Bach (1685). Marjolijn van Heemstra leest voor. Exclusief te zien in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Tilburg en Utrecht.

Over het concert
Ensemble Pynarello gaat samen met schrijfster en theatermaker Marjolijn van Heemstra en componist Boris Bezemer op zoek naar de kerst van de toekomst. Hoe vieren we de winterzonnewende over tweehonderd jaar? Er zal veel veranderen, maar wat blijft is een feest rondom geboorte, een nieuw begin en hoop. SciFi Kerst is een theatraal concert over ons onvermogen en falen, maar bovenal over het geloof in menselijke kracht.
In SciFi Kerst kijken we terug vanuit het jaar 2200. Een kerstavond waarin onze eigen kerst nog echoot, maar ook gloednieuwe geluiden te horen zijn. De geluiden van een wereld die rampen doorleefde, en van een mensheid die moest inzien dat eeuwige groei niet bestaat. We vieren de schoonheid van krimp en achteruitgang, die we ten onrechte als negatief beschouwen.
Boris Bezemer schrijft zijn muziek voor een wonderlijke Pynarello bezetting: strijkkwintet, tuba, trombone, contrafagot, basklarinet, slagwerk en hammondorgel met leslie speaker.

Marjolijn van Heemstra en Pynarello
Pynarello en Marjolijn werkten eerder samen. In 2018 ontwikkelden zij De mis van Pynarello, over licht en duisternis. In 2021 maakten ze samen de muzikale voorstelling Voyagers, over herinnering, tijd en buitenaards leven.

‘Dit verhaal heeft zowel oude als nieuwe muziek nodig. Een verwijzing naar voren en naar achteren in de tijd. Ik ben dan ook erg enthousiast over het plan om met Boris samen te werken. Waar ik de woorden zoek voor een eerste vorm van de nieuwe kerst, zoekt hij de geluiden. Maar beide worden ondersteund door de kracht van traditie, want niets staat op zichzelf.’ – Marjolijn van Heemstra

‘In zijn bezwerende muziek is Boris Bezemer op zoek naar een balans tussen structuur en toeval. Vaak weet hij met eenvoudige basismaterialen een complexe klankwereld op te roepen.’ November Music

Data
Zaterdag 17 december 20:15 – De Doelen, Rotterdam
Zondag 18 december 20:30 – Nieuwe Badkapel, Den Haag
Dinsdag 20 december 20:30 – Vondelkerk, Amsterdam
Vrijdag 23 december 20:30 – Het Cenakel, Tilburg
Zaterdag 24 december 20:00 – Tivoli Vredenburg, Utrecht

Voor info en kaartverkoop:
https://www.pynarello.com/project/science-fiction-kerst/
https://www.marjolijnvanheemstra.nl/speelt/scifi-kerst-met-pynarello/

Over Pynarello
Pynarello bestaat uit een eigenwijze verzameling musici en bestormt sinds 2017 met volle overtuiging en energie klassieke podia, diverse festivals en locaties die je niet direct verwacht. Over hun uitvoeringen van grote symfonieën – uit het hoofd, zonder dirigent – waren pers en publiek unaniem enthousiast. Pynarello gaat voor experiment en durft zekerheden los te laten. Dit is niet zomaar een gimmick, maar komt rechtstreeks voort uit de missie van Pynarello: het inhoudelijk bevragen van bestaande conventies in de klassieke muziek, en de zoektocht naar vernieuwing, verandering en verdieping. Inmiddels zijn er 3 EP’s verschenen: A Lock without a Key van Thomas Beijer, met sopraan Laetitia Gerards, No Man’s Land in samenwerking met saxofoniste Kika Sprangers en Gallowstreet Royale in samenwerking met brassband Gallowstreet (Live at the Concertgebouw 2019). In het seizoen ‘22-’23 is Pynarello Ensemble in Residence bij TivoliVredenburg in Utrecht.
www.pynarello.com

Over Marjolijn van Heemstra
Marjolijn van Heemstra is schrijver en theatermaker. In haar werk onderzoekt ze op een toegankelijke manier hoe we anders kunnen nadenken over onszelf en de wereld. Sinds 2019 schrijft Marjolijn van Heemstra voor De Correspondent over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. Haar non-fictie boek over dit thema, In lichtjaren heeft niemand haast, werd verkozen tot NPO radio 1 Non-fictie Boek van het Jaar 2021. Daarnaast maakt Marjolijn van Heemstra regelmatig podcasts (o.a. Sør, Stadsastronaut, Als geschiedenis in je opstaat). Met haar dichtbundels en romans won ze verschillende literaire prijzen, haar laatste roman werd in acht landen vertaald. In 2023 schrijft ze het essay van de maand van de filosofie.
www.marjolijnvanheemstra.nl

Over Boris Bezemer
De muziek van Boris Bezemer slaat een balans tussen structuur en toeval, het standbeen en het speelbeen.
Opgroeiend, het leven observerend en fietsend door de regenachtige bossen van Gelderland speelde hij gitaar, programmeerde hij computers en droomde hij ervan uitvinder te zijn. Hij verhuisde naar Amsterdam waar hij zichzelf nu omringt met elektronische muziek, accordeonmuziek, orgels, orkesten en opera: allemaal pogingen het verlangen te beantwoorden naar het onbekende, dat element van vreemdheid dat zo essentieel is voor romantiek. Bezemer schreef voor De Nationale Opera, zijn werk werd uitgevoerd door Orchestre Philharmonique de Radio France en hij gaf gastlessen op diverse Nederlandse conservatoria.
www.borisbezemer.nl

EINDE PERBSERICHT
Naar de presskit

Voor meer informatie, interviews en persaccreditatie kun je terecht bij Dieke van der Spek via info@ludieke.nl