Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Meriç Artaç artist-in-residence Festival Dag in de Branding

12 - 10 - 2019

Vanaf dit seizoen is componiste Meriç Artaç artist-in-residence bij het Haagse festival voor nieuwe muziek.

Persbericht

Componiste Meriç Artaç wordt artist-in-residence bij Festival Dag in de Branding. 

Maak kennis met haar werk tijdens het festival op 12 oktober in Den Haag

Vanaf dit seizoen is Meriç Artaç artist-in-residence bij het Haagse festival voor nieuwe muziek. De Turkse componiste zal haar bijdrage leveren aan acht edities Dag in de Branding vol muziek, muziektheater, installatiekunst en performance art. Meriç Artaç opent het seizoen op 12 oktober tijdens de 53e editie van het festival met eigen werk over de Turkse koffiecultuur. Het Residentie Orkest brengt een nieuw stuk van Theo Verbey en in Korzo hoort u onder andere nieuw werk van Peter-Jan Wagemans en Aart Strootman.

Over Meriç Artaç

Meriç Artaç (28) is geboren in Istanbul, waar ze als vijfjarige al naar het conservatorium ging. Haar master compositie haalde ze in 2015 bij Peter-Jan Wagemans in Rotterdam (Codarts). Muziektheater is de grote liefde van Meriç Artaç. De Gaudeamus Muziekweek programmeerde in 2015 haar opera Kayra, terwijl het Asko|Schönberg Ensemble de compositie Iris (2015) uitvoerde; het Doelen Ensemble speelde in 2016 in de moderne muziekserie The Red Sofa haar elektronische stuk The Writer Quadrophonic (2013), tijdens de Muziektheaterdagen 2016 was Zonderland te zien; in maart 2018 ging haar voorstelling Gaia in het Amsterdamse DeLaMar in première; een half jaar later presenteerde de Diamantfabriek in Amsterdam haar opera Madam Koo; en in augustus van dit jaar stond ze in het Grachtenfestival met het muziektheaterstuk Vrouwenstemmen (2019). Daarnaast is Meriç Artaç artistiek leider van het Rotterdamse AKOM Ensemble, dat zich sterk maakt voor de muziek van jonge componisten, heeft ze een aanstelling als coördinator van de compositieafdeling van Codarts en geeft ze compositieles aan het Conservatorium van Amsterdam.

In deze video vertelt Meriç Artaç over haar plannen met Festival Dag in de Branding:

Meriç Artaç, artist-in-residence at Festival Dag in de Branding
Bezoek website
Programma zaterdag 12 oktober 2019

14.30 – 15.30 uur Het Nationale Theater, locatie Theater aan het Spui

AKOM Ensemble

Meriç Artaç – Rudan’s Coffee Break

Claude Vivier – Piece for Cello and Piano

George Crumb – Eleven Echoes of Autumn

In Rudan’s Coffee Break volgen we de protagonist Rudan, die niet in staat is contact te maken met zijn innerlijk. In een poging greep te krijgen op zichzelf en de wereld om hem heen, maakt hij een ritueel van zijn koffiepauze. Hij put inspiratie uit de avontuurlijke reis die het product aflegt, van koffieboon tot warme kop koffie. Festival Dag in de Branding heeft Meriç gevraagd om het concert uit te breiden met stukken van hedendaagse componisten die voor haar belangrijk zijn. Zij heeft gekozen voor Piece for Cello and Piano van Claude Vivier en Eleven Echoes of Autumn van George Crumb. Alle stukken worden uitgevoerd door Artaç’ eigen ensemble AKOM.

16.00 – 17.15 uur Korzo > dubbelprogramma

Aya Suzuki, percussie

Tom Johnson – Nine Bells

Slagwerkster Aya Suzuki speelt het legendarische stuk Nine Bells van de Amerikaanse (in Parijs wonende) componist Tom Johnson (1939). De timing van Nine Bells wordt bepaald door de tijd die de uitvoerder nodig heeft om tussen de negen klokken heen en weer te lopen. Suzuki laat zich choreograferen door een Japanse butoh-danser, die een mysterieuze, oosterse sfeer toevoegt.

&

Marjolein Koning, hobo

Peter-Jan Wagemans – Music before the end: Wait

Peter-Jan Wagemans, de voormalige compositieleraar van Meriç Artaç, componeert een nieuw werk voor hobo en elektronica dat ‘stilstand’ tot onderwerp heeft. Wagemans stelt zich de gemoedstoestand voor van een personage in een doodlopende straat: er is geen weg terug. De karakteristieke klank van de barokhobo combineert hij met een sterk atmosferische soundscape.

17.30 – 18.30 uur Korzo

Slagwerk Den Haag & TEMKO

Aart Strootman – W.A.L.L.

W.A.L.L. is een stuk voor microtonale buisklokken, gitaren en een gigantische marimba, allemaal zelf gebouwd door Aart Strootman. Het stuk wordt uitgevoerd door het eigenzinnige trio TEMKO, waar Strootman zelf deel van uit maakt. Het drietal beweegt zich vrij tussen gecomponeerde muziek, minimal, ambient, progrock en improvisatie. De bezetting is voor dit concert uitgebreid met leden van Slagwerk Den Haag en gitaristen Hijmans en Harden. Het stuk ging in september in premiere tijdens de opening van Gaudeamus in Utrecht. “W.A.L.L., een stuk vol buitenissige klanken, is industrial in zijn intelligentste verschijningsvorm” ★★★★ Merlijn Kerkhof, de Volkskrant

20.00 – 22:00 uur Zuiderstrandtheater

Residentie Orkest o.l.v. Michal Nesterowicz, Isabelle van Keulen, altviool

Benjamin Britten – Lachrymae

Theo Verbey – After the great war

Vaughan Williams – Symfonie nr. 5

Violiste Isabelle van Keulen soleert in Brittens melancholische Lachrymae, gebaseerd op liederen van John Dowland. Het Residentie Orkest brengt de Nederlandse première van After the great war van Theo Verbey, dat bij de eerste uitvoering in het Finse Tampere veel succes oogstte. In deze hommage aan de in de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde soldaten excelleert Verbey in een prachtige instrumentatie. Tot slot klinkt Vaughan Williams’ Vijfde Symfonie, die hij schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kaartverkoop

Bij Festival Dag in de Branding kunt u tegen voordelig tarief passe-partouts bestellen voor alle concerten op 12 oktober. Voor elk concert zijn ook losse kaarten te koop. Voor studenten gelden aantrekkelijke kortingen! Kijk voor meer info op www.dagindebranding.nl

EINDE PERBSERICHT
Naar de presskit
Voor meer informatie: dieke@dagindebranding.nl