Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Componist Seung-Won Oh krijgt Kees van Baarenprijs.

24 - 06 - 2022

Gemeente Den Haag kent op 17 juni de Kees van Baarenprijs toe aan componist Seung-Won Oh voor haar werk YeonDo.

Persbericht

Gemeente Den Haag kent Kees van Baarenprijs toe aan componist Seung-Won Oh.

Op voordracht van de Johan Wagenaar Stichting kent gemeente Den Haag de Kees van Baarenprijs toe aan componist Seung-Won Oh voor haar werk YeonDo. Deze compositieprijs wordt uitgereikt voor een orkestwerk of muziektheatraal werk. Seung-Won Oh ontvangt de prijs van gemeente Den Haag tijdens Festival Dag in de Branding op zaterdag 17 juni 2023. Het New European Ensemble en Cappella Pratensis brengen die dag het winnende werk ten gehore in de Nieuwe Kerk. De kaartverkoop is gestart.

YeonDo – Seung-Won Oh
Seung-Won Oh schreef YeonDo (Bosch Requiem, 2020) in opdracht van festival November Music. Dit muziektheaterwerk is een overrompelende ervaring, een symbolische muzikale ceremonie. Imponerende slagwerkpartijen, meditatieve strijkpassages en hemelse stemmen smelten samen tot een spiritueel momentum.
Met haar weidse muziekritueel YeonDo werpt Seung-Won Oh nieuw licht op de aloude Koreaanse katholieke kerktraditie. Voordat iemand wordt begraven vindt er een begeesterd groepsgebed plaats voor de dode. De componist is gefascineerd door dit unieke dodenritueel dat oeroude Koreaanse begrafenistradities verbindt met het katholieke geloof. Tijdens het YeonDo-ritueel wordt de geest voorbereid op zijn tocht naar een nieuwe wereld. Ohs muziek heeft een grote fysieke uitstraling waarbij muzikale handeling en klankritueel in elkaar overvloeien. In haar dodenmis is een hoofdrol weggelegd voor New European Ensemble, de zangers van Cappella Pratensis en een alt, die een zinderend en tijdloos ritueel ontketenen.

Uit het juryrapport
De jury van de Kees van Baarenprijs bestaat uit het bestuur van de Johan Wagenaar Stichting. Zij roemt YeonDo als ‘een zeer vakkundige compositie, die tegelijkertijd de luisteraar sterk beweegt. De orkestratie ondersteunt een volwassen en evenwichtig werk dat geduldig door de tijd beweegt. De componist toont beheersing van structuur in haar wijze vormkeuzes, en leidt ons door een sereen landschap van harmonie en klankkleur. De lange lijnen geven de luisteraar de gelegenheid zich onder te dompelen in Ohs heel eigen muzikale taal. Het gebruik van ruimtelijkheid, beweging en lichtelementen draagt verder bij aan de impact van het werk, en maakt YeonDo een werk dat live beleefd wil worden. De alt-solo halverwege het werk verdient een aparte vermelding, het is een hoogtepunt van verstilling en lyrische schoonheid.’

Kees van Baarenprijs
De Kees van Baarenprijs is een van de compositieprijzen van gemeente Den Haag, gecureerd door de Johan Wagenaar Stichting. De prijs wordt uitgereikt voor een orkestwerk of muziektheatraal werk. In 2015 werd de prijs voor het laatst overhandigd aan componist Mayke Nas, voor haar werk Down the Rabbit Hole.

Robert van Asten, wethouder Mobiliteit en Cultuur: “We stimuleren een sterke en gezonde culturele sector en helpen kunstenaars en artiesten op alle niveaus verder te groeien.”

Johan Wagenaar Stichting
De Johan Wagenaar Stichting is in 1947 opgericht door gemeente Den Haag, en heeft als voornaamste doelstelling het stimuleren en promoten van nieuwe en hedendaagse muziek. Het toekennen en uitreiken van de gemeentelijke muziekprijzen maken hier deel van uit. De stichting is ook de drijvende kracht achter Festival Dag in de Branding. Tijdens het festival laten de Haagse podia, het Residentie Orkest en diverse ensembles je kennismaken met de nieuwste muziek. Drie keer per jaar organiseren zij met elkaar een festival vol ontdekkingen op verschillende locaties in Den Haag. De makers van nu staan centraal.

Praktische informatie
zaterdag 17 juni 2023, Nieuwe Kerk Den Haag
20:30 uur Uitreiking Kees van Baarenprijs aan Seung-Won Oh
21:00 uur Uitvoering winnende compositie YeonDo
Kaarten via www.amare.nl

Dit concert is onderdeel van Festival Dag in de Branding op 17 juni 2023. Deze festivaleditie valt samen met de tweede landelijke Dag van de Componist, een initiatief van Dutch Composers Now.
Meer info: www.dagindebranding.nl

EINDE PERBSERICHT
Naar de presskit

Voor meer informatie kun je terecht bij Dieke van der Spek via dieke@dagindebranding.nl.