Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Citizen K. op TV

17 - 05 - 2021

Enorm trots zijn we dat Citizen K van SADETTIN K en Het Nationale Theater door de NPO uitgekozen is om in regie van Julius Ponten (van o.a. Wolf, Rabat) bewerkt te worden voor televisie. De voorstelling is uitgezonden op 14 mei en hier terug te kijken.

De tv-bewerking van Citizen K kreeg in de Volkskrant vijf sterren. Herien Wensink schreef “De tv-film, vrijdagavond te zien bij BNNVara, is een bijna twee uur durende, indringende videoclip. Navrant, opzwepend en onontkoombaar; Ponten vond de volmaakte tv-vertaling voor Citizen K.” en “Meer nog dan bij de voorstelling valt de muzikaliteit van de performance op, misschien omdat de camera als in een muziekvideo voortdurend soepel om Kirmiziyüz heen cirkelt. In wat één lange take lijkt, beweegt de camera van veraf naar dichtbij en terug, ritmisch, dynamisch, om soms opeens te worden vastgenageld door een blik van de acteur. “

Van theater naar tv, hoe doe je dat? In de ‘making of Citizen K.’ praten Sadettin, Kaspar en regisseur Julius Ponten je bij over dit proces. “Super blij dat we dit mogen doen, echt een cadeau!“.

 

Dit voorjaar heeft NPO Cultuur op NPO 3 verschillende theatervoorstelingen laten zien die als gevolg van de coronamaatregelen niet of beperkt konden worden opgevoerd. Alle voorstellingen hebben een vertaalslag naar televisie gekregen, vaak in samenwerking met een filmregisseur. “Op deze manier hopen we het gevoel van theater over te brengen naar de mensen thuis voor de televisie”, aldus Frans Klein, directeur video van de NPO.