Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Choreograaf David Middendorp ontwikkelt nieuwe theaterervaring in virtual reality

01 - 07 - 2020

In de nieuwste voorstelling HandsON van choreograaf David Middendorp komen dans en technologie samen in een virtuele wereld.

Persbericht

Choreograaf David Middendorp ontwikkelt nieuwe theaterervaring in virtual reality 

première tijdens de Nederlandse Dansdagen Digitaal in oktober 2020

In de nieuwste voorstelling HandsON van choreograaf David Middendorp komen dans en technologie samen in een virtuele wereld. Met VR bril op neemt hij zijn publiek mee in een betoverende ervaring. Middendorp wil met behulp van deze technologie de ontwikkeling van theater verder helpen. HandsON is geschikt voor theaters met veel of weinig publiek, maar ook voor een unieke ervaring thuis. Desnoods in quarantaine. De VR voorstelling is een coproductie met de Nederlandse Dansdagen Digitaal en gaat daar in première in oktober 2020.

Over HandsON

Handbewegingen van wereldleiders als Trump, Merkel en Macron vormen de inspiratie voor deze nieuwe voorstelling. De dynamiek van die handbewegingen zijn het uitgangspunt voor de dansers. De handen zijn in de virtuele wereld bijna een soort wezens op zich. De dansers bewegen mee en laten zich kooien door de tien reusachtige vingers. De bewegingen drukken het onderbewuste van die leiders uit. “Toen ik naar die politici keek op YouTube, heb ik het geluid uitgezet. De bewegingen van Trump vielen me op. Zijn gebaren zijn groots en kinderlijk ongecoördineerd. Merkel daarentegen beweegt gepolijst, klein, simpel en bedacht met haar handen. Zelfs een vuist van Merkel is ingehouden. Macron heeft meer een mediterrane manier van bewegen. Hij praat veel met zijn handen, is dynamisch en bewuster van zijn houdingen dan Trump, maar niet zo gecontroleerd als Merkel.”, aldus David Middendorp.“De virtuele wereld die ik creëer voor HandsON wordt mooi, maar er mag ook best iets duisters in zitten. Het met de handen besturen van het volk als een marionet, heeft immers iets ongemakkelijks. Deze techniek laat mij vanuit een leeg universum een nieuwe spannende wereld creëren. Ik kan als choreograaf alles wensen, er kan van alles gebeuren.”

Virtual Reality

Door de versoepelingen die per 1 juli ingaan, kan Another Kind of Blue deze VR ervaring aanbieden aan de theaters. Publiek bezoekt HandsON in kleine groepen en zakt vanuit de comfortabele stoel in het theater de magische wereld van David Middendorp en zijn dansers in. “Tijdens de lockdown realiseerden we hoe belangrijk live theater is. Iets met elkaar, tegelijk beleven. In de zaal, maar bijvoorbeeld ook tijdens een drankje in de foyer. Met behulp van virtual reality wil ik deze beleving een stap verder zetten, zeker nu we in ieder geval voorlopig met minder mensen in het theater terecht kunnen. VR kan theater een extra dimensie geven. Ik zie HandsON als een eerste presentatie van deze zoektocht.”, David Middendorp.

Another Kind of Blue

Onder de naam Another Kind of Blue presenteert choreograaf David Middendorp zijn werk. Dit is de afgelopen jaren te zien geweest op theaterpodia, maar ook op festivals als Lowlands en Oerol. Hij kreeg internationale bekendheid toen hij in 2014 meedeed met het populaire televisieprogramma America’s Got Talent, waar hij een finaleplek behaalde. De afgelopen seizoenen stond hij in heel Nederland en Londen met Flirt with Reality waarin hij o.a. een danser met 12 drones liet dansen.

Met zijn unieke mix van dans en innovatieve technologie biedt David Middendorp in zijn werk een inspirerende totaalbeleving. Én zet hij je op een speelse manier aan het denken over hoe technologie ons leven en onze wereld beïnvloedt.

De pers over eerder werk van David Middendorp

Theaterkrant over Wereldleiders: “Technisch minstens zo ingenieus is Middendorps nieuwste creatie Wereldleiders, die als enige van de vijf choreografieën ook zwartgallig en verontrustend durft te zijn.”

De Volkskrant over Airman: “Choreograaf David Middendorp verbluft met dansers en drones die samensmelten in een betoverende wereld.” ****

Eindhovens Dagblad over Flirt with Reality: “Dit is een vernieuwend dansspektakel waar voor iemand die niets met dans heeft ook meer dan genoeg te beleven valt. Knap!”

NRC over David Middendorp: “Zijn kracht ligt in de toepassing van hi-tech, wat zijn balletten aantrekkelijk maakt voor een breed publiek.”

HandsON
Première tijdens de Nederlandse Dansdagen Digitaal in oktober 2020
In de theaters vanaf november 2020
www.anotherkindofblue.nl

De Nederlandse Dansdagen Digitaal
1 – 8 oktober 2020
Programma bekend: 1 september 2020
www.nederlandsedansdagen.nl

EINDE PERBSERICHT
Naar de presskit

Voor meer informatie:  marketing@anotherkindofblue.nl