Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Artists-in-residence presenteren nieuw werk

12 - 04 - 2022

Op 20 en 21 mei presenteren de drie artists-in-residence tijdens Festival Dag in de Branding het resultaat van hun residency.

Persbericht

Artists-in-residence presenteren hun werk tijdens Festival Dag in de Branding

20 & 21 mei op diverse locaties in Den Haag

De Haagse podia en ensembles laten je tijdens Festival Dag in de Branding kennismaken met de nieuwste muziek. Zij selecteerden drie getalenteerde alumni van het Koninklijk Conservatorium als artists-in-residence: componisten Thomas van Dun en Julian Maple-Oliveira, en harpiste Michela Amici. Drie totaal verschillende makers die samen een staalkaart vormen met wat de jongste generatie momenteel inspireert. Op 20 en 21 mei presenteren zij het resultaat van hun residency: nieuw werk van de twee componisten voor Ensemble Klang en het New European Ensemble en een nieuwe compositie voor harp van Amarante Nat. Naast het werk van deze jonge talentvolle makers presenteert het festival ook Oboi, Che Melancolia van gerenommeerd componist Klaas de Vries. Het stuk, dat hij schreef voor hoboïst Arthur Klaassens, beleefde in 2020 zijn wereldpremière en is nu eindelijk in Den Haag te zien en ervaren. Componist Gabriel Paiuk brengt de hele ruimte tot klinken in zijn werk voor de Belgische meestercellist Arne Deforce.

Programma vrijdag 20 & zaterdag 21 mei 2022

vr 20 mei, 21.00 uur Kloosterkerk
Thomas van Dun – Light Mass (wereldpremière)
Geerten van de Wetering, orgel / Ensemble Klang / Frouke ten Velden, visuals

De jonge componist Thomas van Dun is niet voor één gat te vangen: zijn werkterrein bestrijkt het hele spectrum tussen symfonieorkest en dance. Tijdens zijn residency bij Festival Dag in de Branding werkt hij aan een compositie waarmee hij een trance-ervaring wil bewerkstelligen. Op 20 mei presenteert hij dit als ligconcert, uitgevoerd door Ensemble Klang en de avontuurlijke organist Geerten van de Wetering. Thomas van Dun: “Publiek zal liggen in stoelen of op matrassen, middenin de prachtige 15e eeuwse Kloosterkerk aan het Lange Voorhout. Met alle middelen – de locatie, de projecties, het orgel, de instrumenten, en het liggen – wil ik een totaalervaring voor het publiek creëren die hen bij zal blijven.”

za 21 mei, 11.00 uur Nieuwe Kerk
Klaas de Vries – Oboi, Che Melancolia
Arthur Klaassens, hobo, althobo en lupofoon

Oboi, Che Melancolia van componist Klaas de Vries houdt het midden tussen een installatie en een performance, waarbij het publiek mag zitten, liggen, lopen en natuurlijk: luisteren. De bezoekers worden omringd door speakers, en horen uit alle richtingen fragmenten die elk een eigen muzikaal verhaal vertellen: flarden die herinneren aan bijvoorbeeld Bach of Debussy, dansmuziek die aanzet tot bewegen, of langzaam verschuivende akkoorden die oplossen in het niets.

za 21 mei, 15.00 uur Barth Kapel
Amarante Nat – A Freedom’s Lament (wereldpremière) Calliope Tsoupaki – Fos Anesperon, fragment uit Liknon Karmit Fadael – Versifier Rob Jones – Awakening (wereldpremière) Eva Beunk – De tuin en de krant
Michela Amici, harp / Georgia Burashko, mezzosopraan

Harpiste Michela Amici stelde een programma samen met nieuwe composities voor barokharp en zang die een reflectie bieden op de tijd waarin we leven. Centraal staat het speciaal voor deze editie geschreven stuk A Freedom’s Lament van Amarante Nat, op tekst van de uit Zuid-Afrika afkomstige schrijfster Julia-Beth Harris. Amici werkt tijdens haar residency samen met componist Amarante Nat, schrijver Julia-Beth Harris, choreograaf en regisseur Peter Leung en mezzosopraan Georgia Burashko aan het vormgeven van een ‘lamento’ (klaagzang) van nu. Michela Amici: “Ik heb onderzoek gedaan naar de muzikale vorm van de “klaagzang” in de vroege opera en hoe een nieuwe tekst in combinatie met de muziek van nu een nieuwe betekenis kan geven aan deze vorm, dichterbij onze waarden.”

za 21 mei, 16.15 uur Nieuwe Kerk
Julian Maple-Oliveira – Oliver Maple’s Music Experiments – Set No.1 (wereldpremière)
Giuliano Bracci – Ritroverai le nubi
Gita Rebeka, sopraan / New European Ensemble

De Braziliaanse componist Julian Maple-Oliveira, die niet alleen compositie maar ook sonologie studeerde, houdt van alternatieve en complexe popmuziek. Al deze interesses heeft hij nu gebundeld in een experimentele liedcyclus voor sopraan, akoestische instrumenten (bespeeld door de leden van het New European Ensemble) en zelfgebouwde micro-controllers.

Aansluitend brengt het New European Ensemble de Nederlandse première van Ritroverai le nubi – een werk over kinderlijke stilte en contemplatie van de Italiaanse Amsterdammer Giuliano Bracci. Julian Maple-Oliveira: “Dit project combineert mijn liefde voor cartoons en hedendaagse muziek. Door deze twee liefdes aan elkaar te koppelen, heb ik een persona gecreëerd genaamd Oliver Maple – een stripfiguur die muziek schrijft en fantastische (en leuke) avonturen beleeft.”

za 21 mei, 17.30 uur Koorenhuis
Gabriel Paiuk – Sound Theory (The Clouds)
Arne Deforce, cello / Gabriel Paiuk, elektronica / Sebastián Diaz Morales, visuals

Samen met visueel kunstenaar Sebastián Diaz Morales en cellist Arne Deforce brengt componist Gabriel Paiuk een nieuwe versie van Sound Theory (The Clouds), dat afgelopen najaar in de Gaudeamus Muziekweek in première ging. Paiuk laat zich inspireren door de ontwikkeling van de geluidsfilm oftewel hoe beeld en geluid synchroon onze zintuigen bespelen. In dit multimediastuk voor cello, soundtrack, meervoudig luidsprekersysteem en (live) video gaat hij terug naar de oorsprong van het Griekse woord Theôría (θεωρια): de wortel van zowel ‘theorie’ als ‘theater’.

za 21 mei, 20.15 uur Paard
Igor C. Silva – Follow
Stephanie Pan, vocalist / Ensemble Klang / Igor C. Silva, componist en videomaker / Aaron Landsman, schrijver

Follow is een muziektheaterstuk van Igor C. Silva over fake news. Na de première afgelopen najaar schreef de Volkskrant: ‘Fake news beukt je zintuigen bont en blauw met machinaal geluidsgeweld, honende koperblazers en manisch flikkerende videobeelden. Midden in deze ontregelende klankwereld doet Stephanie Pan haar pakkende verhaal. Ze speelt, af en toe zingend, een tv-journalist die een verhaal verzint om volgers te vergaren. Pan en het Ensemble Klang zijn samen fantastisch.’

Kaartverkoop
Bij Festival Dag in de Branding kun je tegen voordelig tarief passe-partouts bestellen voor de concerten op 20 en 21 mei. Voor elk concert zijn ook losse kaarten te koop. Voor studenten gelden aantrekkelijke kortingen! Kijk voor meer info op www.dagindebranding.nl

EINDE PERBSERICHT
Naar de presskit

Voor meer informatie: dieke@dagindebranding.nl