Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

27e editie Dag in de Branding op 9 maart

04 - 02 - 2013

Dit keer staat het thema ‘grenzen verleggen’ centraal. Met composities van Peter Adriaansz door Ensemble Klang in Korzo, performer Greg Haines in het Paard en een programma rondom mezzosopraan Cathy Berberian in het Nutshuis. 

PERSBERICHT 31-01-2013

Grenzen verleggen is het thema van deze eerste editie van 2013. De componisten van deze editie deden dat door letterlijk te verhuizen naar een ander continent of door die reis figuurlijk te voltrekken. Een ontwikkelingsproces, waarbij de jonge, onderzoekende componist na verloop van tijd zijn eigen meester wordt, een eigen herkenbare taal spreekt en die ook blijvend ontwikkelt, en zo zijn stempel drukt op de cultuur waarin hij werkzaam is. Ook voor Cathy Berberian, Peter Adriaansz en Stephanie Pan leidt het bestaan als ‘expat’ tot een kenmerkend open houding ten opzichte van de omgeving, terwijl tegelijk ook hun herkomst als voedingsbodem de koers blijft bepalen. Met deze combinatie creëren deze kunstenaars alle drie een volstrekt eigen wereld.

Ook poppodium Paard van Troje verlegt haar grenzen telkens weer met de DayDreaming programmering tijdens festival Dag in de Branding. Dit keer met de eigentijdse componist Greg Haines. Dag in de Branding zelf verlegt letterlijk de grenzen door samenwerking met een nieuwe partner. Het Nutshuis sluit zich vanaf 2013 aan bij het festival en profileert zich daarmee ook als podium voor de nieuwe muziek.

Korzo: Peter Adriaansz
Korzo presenteert tijdens festival Dag in de Branding een bijzonder portretconcert rondom de Haagse componist Peter Adriaansz. Adriaansz verricht in zijn werk onderzoek naar klank, vorm en zoals hij dat zelf noemt “hoorbare” wiskunde. Recentelijk vertonen zijn composities ook microtonale invloeden. Peter Adriaansz werd in 1966 in Seattle geboren en studeerde compositie aan de conservatoria van Den Haag en Rotterdam, alwaar hij onder meer les had van Louis Andriessen, Brian Ferneyhough en Peter-Jan Wagemans.

Paard van Troje: DayDreaming met Greg Haines
Componist Greg Haines werd geboren in een klein dorpje in het zuiden van Engeland, waar hij al vanaf jonge leeftijd een interesse ontwikkelde in geluid en geluidmakers. Door een enthousiaste muziekleraar kwam Haines in aanraking met de werken van ‘minimalistische’ componisten zoals Steve Reich, Gavin Bryars en Philip Glass. Nog steeds zijn deze van grote invloed op het werk van deze jonge componist.

Nutshuis: sopraan Cathy Berberian
In het Nutshuis wordt Music is the Air I Breathe vertoond, een documentaire over zangeres Cathy Berberian (1925-1983), van filmmaakster Carrie de Swaan.

Mezzosopraan Cathy Berberian was de dochter van een Armeens immigrantenechtpaar. Van 1950 tot 1964 was ze gehuwd met de componist Luciano Berio, die meerdere werken schreef voor haar bijzonder wendbare en expressieve stem. Ook andere componisten schreven speciaal voor haar stem, zoals John Cage, Hans Werner Henze en Igor Stravinsky. Berberian hield zich voornamelijk bezig met de moderne en avant-garde stromingen in de eigentijdse klassieke muziek, maar ook met Armeense volksmuziek, Claudio Monteverdi, The Beatles en haar eigen composities. Haar bekendste werk is Stripsody (1966), waarin ze haar vocale techniek exploreert door middel van stripboekklanken (‘onomatopee’). Op 9 maart wordt dit werk vertolkt door de jonge sopraan Nora Fischer.

In aanvulling op deze documentaire presenteert Dag in de Branding de performance Implied Manifesto van de in Den Haag wonende Amerikaanse stemkunstenaar Stephanie Pan. Pan is net als Cathy Berberian een pionier en grensverlegger op het gebied van vocale techniek. Ze tuigen hun instrument, de stem, op met de modernste elektronica en gebruiken alle mogelijke gadgets en apparatuur, inclusief gevonden objecten, om hun akoestische palet te verruimen. Ze zijn niet bang om de grenzen te slechten tussen muziek, toneel, beeldende kunst en puur spektakel.

ZA. 9 maart 2013 | G27 DAG IN DE BRANDING | FESTIVAL VOOR NIEUWE MUZIEK

Diverse locaties in Den Haag | Aanvang: 14:30
Toegang: € 40 passe-partout
Verkoop & reserveren via www.dagindebranding.nl

14.30 uur Korzo theater | Studio
Ensemble SCALA
Peter Adriaansz – Scala I (2012)  [wereldpremière]
Nicola Vicentino – Musica prisca caput (1555)
Sander Germanus – Gallium (2010/2011)
Steffen Krebber – Zerscheinen (2010)

15.30 Korzo theater | Grote Zaal
Ensemble Klang
Peter Adriaansz – Waves 5-7, Phrase & Fraction, Wave 3 (Saskia Lankhoorn, piano)

17.00 uur Paard van Troje
DayDreaming: Greg Haines

19.30 uur Nutshuis
i.s.m. Koninklijk Conservatorium

Berio – Sequenza III voor zang (1965) (Merlijn Runia, sopraan)
Stephanie Pan – Implied Manifesto #1
Stelios Manousakis – What is the current that makes machinery
Carrie de Swaan – Music is the air I breathe, documentaire over zangeres Cathy Berberian (1925-1983), met korte inleiding door een collega van de filmmaakster.
Cathy Berberian – Stripsody (Nora Fischer, sopraan)

Noot voor redactie | Niet voor publicatie Contactpersoon Marketing & Communicatie Dieke van der Spek dieke@dagindebranding.nl 0624684039