Nieuw nieuws, oud nieuws

Nieuws maken en verspreiden, een belangrijk onderdeel van het marketing & communicatie werk en een mooi middel om je website up-to-date en interessant te houden. Hier vind je al het ludieke nieuws. Veel nieuwsplezier!

Saskia Lankhoorn bij Festival Dag in de Branding

28 - 08 - 2017

Vanaf dit seizoen is pianiste Saskia Lankhoorn curator van Festival Dag in de Branding in Den Haag. De eerste editie met haar stempel is op 14 oktober 2017.

Saskia Lankhoorn nieuwe curator Festival Dag in de Branding

‘De muziek van de 21ste eeuw!’ Daar draait het de komende twee jaar in Festival Dag in de Branding om, aldus pianiste Saskia Lankhoorn. Als nieuwe curator van het Haagse festival voor nieuwe muziek mag zij haar stempel drukken op de programmering. Tijdens de eerstvolgende editie op zaterdag 14 oktober is haar invloed al goed merkbaar.

De veelzijdige en eigenzinnige pianiste Saskia Lankhoorn (1979) is actief op het gebied van solo en kamermuziek in de hedendaagse muziek scene. Ze trad op met ensembles als Asko|Schönberg, ELECTRA en Slagwerk Den Haag en is als medeoprichter vast verbonden aan ensemble Klang. Ook vormt Saskia het pianoduo X88 met de Canadese pianiste Vicky Chow, bekend van de Bang on a Can All Stars. Afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium heeft Lankhoorn stevige banden met Den Haag.

De eerste editie van Festival Dag in de Branding in 2017-2018 op zaterdag 14 oktober is een ode aan de pianist. Saskia Lankhoorn treedt zelf op, maar wil vooral ruimte maken voor collega-pianisten, zoals Michael Hersch en de befaamde Michael Riesman, sinds jaar en dag de rechterhand van Philip Glass. Hij is muzikaal leider van het Philip Glass Ensemble en hij dirigeerde al diens filmscores.

De muziek van Glass weerspiegelt volgens Lankhoorn een belangrijke trend van dit moment: het zoeken naar lengte en ruimte in muziek. ‘Het minimalisme is terug in nieuwe vorm’, stelt ze. ‘Kijk maar naar alle minimal musicfestivals. Luisteraars verlangen naar een soort uitgestrektheid, langere stukken die gaan over tijdsbesef en tijdservaring. Het is een behoefte aan een andere wereld – zoals je ook met de smartphone allerlei werelden onder handbereik hebt. In het universum dat je met minimal music oproept kun je met een vergrootglas naar muzikale patronen kijken, bestaande muzikale effecten als nieuw ervaren en de fascinerende opbouw ervan zien. Het is haast een wetenschappelijke benadering, maar met die andere tijdsbeleving als doel.’

Festival Dag in de Branding vindt dit seizoen plaats op za 14 oktober 2017, za 2 december 2017, za 10 maart 2018 en za 26 mei 2018. De editie van maart is de eerste die volledig uit de koker van Lankhoorn komt. In de komende twee seizoenen van Festival Dag in de Branding wil ze de nieuwe ontwikkelingen in de muziek van de 21ste eeuw laten zien. De trefwoorden daarbij zijn: lengte en ruimte in muziek, interdisciplinariteit, contrasten, flexibele opstellingen (van zowel musici als luisteraars) en intimiteit.

PROGRAMMA ZA 14 OKTOBER

13.00 KORZO
Roi Nachshon – Percano
Kluster 5

14.00 NIEUWE KERK
Philip Glass – Twee etudes
Philip Glass – Suite uit Dracula
Philip Glass – Twee etudes
Philip Glass – Suite uit The Hours
Kate Moore – Sensitive Spot
Cello8tet Amsterdam
Michael Riesman, pianist
pianostudenten van het Koninklijk Conservatorium

16.00 PULCHRI
John Luther Adams – Four Thousand Holes
Mayke Nas – Douze Mains
Michael Gordon – Hyper
Ensemble Klang

17.30 NIEUWE KERK
Michael Hersch – delen uit The Vanishing Pavilions
Michael Hersch

20.00 KONINKLIJK CONSERVATORIUM
Roi Nachshon – Wagen Volgeladen
Kluster 5

20.30 KONINKLIJK CONSERVATORIUM – ARNOLD SCHÖNBERGZAAL
Mozart/Kattenburg – Fantasia
Sebastiano Evangelista – nieuw werk
Ton de Leeuw – The Nine Rasas
Ton de Leeuw – Pianoconcert
(1948, wereldpremière)
Adam Hakooz – nieuw werk
Beethoven – Symfonie nr. 2
Residentie Orkest
Ralph van Raat, piano
Ed Spanjaard, dirigent

EINDE PERBSERICHT
Naar de presskit
Voor meer informatie: publiciteit@dagindebranding.nl